راهنمای انتخاب تجهیزات برای مراکز تولیدی
فایل صوتی مقاله :
حسب نوع فعالیت، گستره ی وسیعی از ابزارآلات و تجهیزات مختلف در مراکز تولیدی مورد استفاده قرار می گیرند. بدیهی است معرفی تمامی این تجهیزات در قالب یک مقاله امکان پذیر نیست، با این حال انتخاب صحیح آن ها از اصولی پیروی می کند که بر نتیجه بخش بودن کسب و کار تاثیر چشمگیری دارد.
بعضا بخش زیادی از سرمایه ی خود را صرف خرید تجهیزات نامناسب کرده و همین تصمیم اشتباه به تنهایی منجر به شکست واحد تولیدی می شود. بخاطر داشته باشید، تجهیزات تولید قلب تپنده ی کسب و کار شما هستند و شاخصه های زیادی کارایی ها آن را تعیین می کنند.
بصورت تئوریک مباحث مدیریت تولید در رشته ی مهندسی صنایع مورد مطالعه قرار می گیرند. هدف از ارائه ی این مقاله استفاده از محتویات رشته ی صنایع در کنار تجربیات صنعتگران بعنوان راهنمایی برای کارآفرینان حوزه ی صنعت است؛ لذا نوع بیان و ترتیب ارائه ی مطالب متفاوت با منابع “مدیریت تولید” بوده و مبنای تجربی خواهند داشت.
جزو کدام دسته از تولید کنندگان هستید ؟
پیش از هر چیز لازم است با نوع فرآیند کارتان آشنا باشید، تولیدی شما در قالب یکی از موارد زیر خواهد بود :
۱٫ مراکز تولیدی موقت یا پروژه ای:
این مراکز بر مبنای قرارداد یا پروژه ای خاص ایجاد شده و پس از پایان، فعالیت مرکز نیز متوقف خواهد شد. در این شرایط انتخاب تجهیزات به میزان بودجه، زمان تعریف شده و حجم تولید بستگی دارد.
۲٫ مراکز تولیدی برای ساخت محصولات سفارشی:
معمولا در این مراکز یک یا چند محصول بر مبنای سفارش مشتری تولید می شوند، بنابراین تولید یک محصول مشخص مستمر نبوده و با خواست و سفارش خریدار (جدید یا قدیمی)، محصولات جدیدی تولید خواهند شد. بعنوان مثال کارخانجات سازنده ی کشتی های بزرگ یا ماشین سازی از این دست هستند.
۳٫ مراکزی که بصورت دوره ای محصولات متفاوتی تولید می کنند. (اصطلاحا دسته ای) :
در این مراکز برای بازه های زمانی مختلف، تجهیزات موجود متناسب با تولید محصولی خاص تنظیم و آماده سازی شده و تعداد معینی از آن محصول تولید می شود، مثلا بسیاری از سازندگان اسباب بازی، کالاهای تزئینی، سبدهای میوه و .. ..
۴٫ مراکزی که محصولات مشخصی را در تیراژ بالا تولید می کنند (خطی) :
در این مراکز خط تولید یک یا چند محصول مختلف فعال بوده و در تیراژ بالا اقدام به تولید می نمایند، بعنوان مثال تولیدکنندگان لوازم خانگی یا خودرو .
۵٫ مراکزی که تولید پیوسته و دائمی دارند :
در این مراکز مواد اولیه بصورت پیوسته و بدون انقطاع، در فرآیند تولید محصول نهایی قرار می گیرند، مانند نیروگاه های برق یا مراکز فرآوری نفت و گاز. تجهیزات بکار رفته معمولا کیفیت بسیار بالایی داشته و بر عملکرد آن ها نظارت زیادی می شود.
طبقه بندی تجهیزات مورد استفاده در مراکز تولیدی
بصورت کلی تجهیزات مرکز تولیدی شامل موارد زیر می شوند:
تجهیزات ضروری تولید : تجهیزاتی که مستفیما برای فرآوری (آماده سازی مواد اولیه)، پالایش (انجام عملیات های ساخت روی مواد خام) یا مونتاژ بخش های مختلف محصولات مورد استفاده قرار می گیرند. گاها تمامی این فرآیند در قالب یک دستگاه یا ماشین صنعتی امکان پذیر است. (در خصوص اتوماسیون بیشتر صحبت خواهیم کرد)
تجهیزات فرعی تولید : این تجهیزات برای تسهیل یا تسریع فرآیند تولید مورد استفاده قرار می گیرند. حذف آن ها می تواند موجب کاهش کیفیت یا سرعت تولید شود، با این حال تولید را متوقف نخواهد کرد. بعنوان مثال میز مونتاژ در تولید اسباب بازی، یا تفنگ پرتاب میخ در مبل سازی نمونه هایی از تجهیزات فرعی تولید هستند.
تجهیزات محیط تولید : حسب نوع فعالیت، سوله یا محل تولید نیازمند تجهیزات خاصی است. بعنوان مثال هواکش ها، دوربین های مدار بسته، جرثقیل سقفی، سیستم های روشنایی، تابلوی برق، دستگاه های ثبت ورود و خروج و حتی قفل درب های ورودی تجهیزات محیطی محسوب می شوند.
تجهیزات آزمایشگاهی : در مواردی لازم است صحت ابعادی یا کیفی قطعات و محصولات مورد ارزیابی قرار گیرند. بعنوان مثال ابزارهای تست کشش و سختی سنجی برای ارزیابی ماده ی اولیه مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین ابرازهای اندازه گیری مانند کولیس، میکرومتر، دستگاه های CMM، دوربین های کنترل ابعادی و … بخشی از این تجهیزات محسوب میشوند.
زمانی که تجهیزات در کنار یکدیگر و بصورت پیوسته مراحل مختلف تولید محصول از فرآوری ماده اولیه تا پردازش، مونتاژ و پرداخت نهایی را انجام می دهند اصطلاحا یک خط تولید شکل گرفته است. (مراحل بازرسی نیز بخشی از خط تولید یا Production line محسوب می شوند.)
لازم است زمان بندی هر یک از ایستگاه ها به گونه ای انتخاب شود که بهره وری به حداکثر رسیده و نهایت استفاده از ایستگاه های مختلف صورت پذیرد، در اصطلاح تخصصی تر بالانس خط تولید یکی از موارد حائز اهمیت در کارگاه ها و کارخانجات است که در درس های بعدی همین دوره مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

Lexus Plant in Georgetown, Kentucky, USAMonday October 5, 2015Photo by Joseph Rey Au
مرکز تولیدی شما به چه تجهیزاتی نیاز دارد ؟
برای ساخت یک محصول مجموعه ای از عملیات های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند. اصول کار در مراکز تولیدی استاندارد، ایجاد یک چارت فرآیند عملیات (OPC) است. بدیهی است، حتی اگر از OPC استفاده نمی کنید باید تمامی مراحل ساخت قطعه از فرآوری ماده ی اولیه تا پردازش نهایی کاملا روشن و شفاف باشد. با کمک این فرآیند تجهیزات مناسب بسادگی تعیین خواهند شد.
اگر اطلاعی در خصوص OPC ندارید نگران نباشید. در ادامه از جایگزین مناسبی برای آن استفاده خواهیم کرد.
برای تهیه لیستی از تجهیزات مورد نیاز مرکز تولیدی، مراحل زیر را انجام دهید :
۱٫ ویژگی های ظاهری و فنی محصول خود را تعیین نمایید. ( بهتر آن است آن را در یک نرم افزار CAD، مانند کتیا یا سالیدورک شبیه سازی کرده باشید)
۲٫ محصول می تواند از یک یا چندین قطعه ی سفارشی (نیازمند ساخت) و قطعات استانداردی همچون پیچ و مهره و … تشکیل شود. در مرحله ی دوم، لیستی از تمام قطعات سفارشی تهیه نمایید. مثلا : بدنه، پوسته شماره یک، پوسته شماره دو، درب رویی و ..
۳٫ اولین قطعه سفارشی را در نظر بگیرید و برای آن تمامی مراحل فرآوری و پردازش تا پرداخت نهایی را ثبت کنید. مثلا برای ساخت یک قطعه ی مستطیلی با ضخامت ۸ میلیمتر برای تیراژ انبوه می توان از فرآیند زیر استفاده کرد :
فرآیند A
قطعه ۱ – ۱ – ورود یک ورق آلومینیومی یک متر در دو متر یا ضخامت یک سانتی متر توسط لیفتراک
قطعه ۱ – ۲ – برش ۱۶ قطعه ی ۱۲٫۵ سانتی متر در یک متر توسط اره نواری
قطعه ۱ – ۳ – برش ۱۰ قطعه ی ۱۲٫۵ سانتی متر در ۹ سانتی متری توسط اره نواری از یکی از قطعات ۱۲٫۵ سانت در یک متر
قطعه ۱ – ۴ – ماشینکاری ۴ سطح جانبی قطعات ۱۲٫۵ سانتی متر در ۹ سانتی متر با اندازه ی ۲٫۵ میلیمتر توسط دستگاه فرز عمودی
قطعه ۱ – ۵ – بررسی ابعادی قطعه شماره ۱ توسط کولیس دیجیتال
قطعه ۱ – ۶ – ماشینکاری سطوح فوقانی و تحتانی به اندازه ی یک میلیمتر توسط دستگاه فرز عمودی
قطعه ۱ – ۷ – پخ زدن لبه های تیز قطعه توسط سنگ دستی
اگر هنوز ابعاد دقیقی برای قطعات محصول انتخاب نکرده اید اشکالی ندارد، مهم تر از هر چیزی مشخص بودن روش ساخت در هر مرحله از فرآیند تولید قطعه است.
۴٫ پس از تکمیل نوشتن فرآیند برای قطعه ی سفارشی شماره (۱)، سعی کنید سایر فرآیندهای ساخت قطعه هم مورد ارزیابی قرار دهید. بعنوان مثال سایر فرآیندهای تولید قطعه ی سفارشی شماره (۱) عبارتند از :
فرآیند B :
قطعه ۱ – ۱ – ورود یک ورق آلومینیومی یک متر در دو متر یا ضخامت یک سانتی متر توسط لیفتراک
قطعه ۱ – ۲ – برش قطعه ی ۱۲٫۵ سانتی متر در یک متر توسط اره نواری
قطعه ۱ – ۳ – ورود قطعه ی ۱۲٫۵ سانتی متر در یک متر در قالب برش
قطعه ۱ – ۴ – جمع آوری قطعات بریده شده از قالب توسط اپراتور
قطعه ۱ –۵ – بررسی ابعادی قطعات (۱ قطعه از هر ۱۲ قطعه بازرسی شود)
قطعه ۱ – ۶ – پخ زدن لبه های تیز قطعه توسط سنگ دستی
یا
فرآیند C :
قطعه ۱ – ۱ – ورود یک ورق آلومینیومی یک متر در دو متر یا ضخامت یک سانتی متر توسط لیفتراک
قطعه ۱ – ۲ – نصب ورق روی دستگاه برش پلاسما و بریدن قطعات ۱۲٫۵ سانتی متر در ۹ سانتی متر بصورت بهینه
قطعه ۱ – ۳ – ماشینکاری سطوح جانبی به اندازه ۲٫۵ میلیمتر توسط دستگاه فرز
قطعه ۱ – ۴ – ماشینکاری سطوح فوقانی و زیرین به اندازه ی ۱ میلیمتر توسط دستگاه فرز
قطعه ۱ –۵ – بررسی ابعادی قطعه شماره ۱ توسط کولیس دیجیتال
قطعه ۱ – ۶ – پخ زدن لبه های تیز قطعه توسط سنگ دستی
در نهایت باید برای قطعه سفارشی شماره (۱)، از میان A، B و C ، بهترین فرآیند انتخاب شود.
ممکن است تنها بخشی از این مراحل در مرکز شما انجام شده و بخش زیادی بواسطه ی سایر مراکز تولیدی، برون سپاری شوند. انتخاب دقیق آن چه در مرکز شما انجام می شود و آن چه برون سپاری می کنید تاثیر زیادی بر هزینه ی اولیه و قیمت تمام شده ی محصولاتتان خواهد داشت، با این حال بهتر است در ابتدای کار بخش زیادی از مراحل تولید قطعات (بجز مراحل نهایی مونتاژ) را برون سپاری نمایید.
پس ضمن انتخاب فرآیند C برای قطعه ی شماره (۱) ، عملیات برشکاری قطعات برون سپاری خواهد شد. در این صورت نیازی به خرید لیفتراک و دستگاه گران قیمت برش پلاسما نخواهیم داشت. بخصوص هزینه ی برون سپاری عملیات برشکاری مقرون بصرفه است.
با توجه به سادگی عملیات ماشینکاری در ساخت این قطعه، بهتر آن است این عملیات در شروع تولید برون سپاری شده و هزینه ای برای خرید دستگاه فرزکاری پرداخت نشود !
۵٫ باید دو مرحله ی قبلی (۳ و ۴ ) برای تمامی قطعات سفارشی (شماره ۱ در بالا انجام شد، در ادامه شماره های ۲، ۳ و .. ) تکرار شوند. نهایتا با قرارگیری فرآیندهای ساخت قطعات در کنار یکدیگر، می توانید تصمیم بهتری برای انتخاب تجهیزات اتخاذ نمایید. در پایان مرحله ۵ ، فرآیند ساخت تمامی قطعات سفارشی بدست آمده و بهینه سازی شده اند.
۶٫ تعیین نمایید هر قطعه با کمک چه تجهیزاتی و با چه روشی به قطعات دیگر متصل خواهد شد. اتصالات شما می توانند پیچ و مهره ای یا جوش باشند، همچنین ممکن است برای بلند کردن قطعات سنگین نیازمند جرثقیل سقفی باشید.
قطعات بسیاری از محصولات، نیازمند فیکسچر برای قرارگیری صحیح در کنار یکدیگر هستند، همچنین بازرسی های نهایی در مرحله ی مونتاژ بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارند. (ابعادی، اتصالات، آب بندی، تلورانس ها و …)
پس از انجام مراحل بالا ( ۱ الی ۶ ) لیست کاملی از تجهیزات مورد نیاز (ساخت و مونتاژ) بدست خواهید آورد. اگر با فرآیندهای ساخت (ماشینکاری، شکل دهی، ریخته گری و …) آشنایی کافی ندارید، از متخصصان تولید یا صنعتگرانی که در حوزه ی شما فعالیت کرده اند مشورت بگیرید.
اگر هدف شما ایجاد خط تولید است، زمان مورد نیاز برای هر کدام از مراحل ساخت و مونتاژ را بررسی کرده و تعداد تجهیزات را بگونه ای تنظیم کنید که ایستگاه های مختلف خط تولید در یک وضعیت متوازن نسبت به یکدیگر فعالیت کنند.
نکته اول: آن چه در بالا بدست آورده اید OPC نیست ولی تا حد زیادی برای انتخاب تجهیزات تولید کفایت می کند.
نکته دوم: اگر مرکز شما از نوع سفارشی (فرآیند شماره ۲) است، می توانید یکی از محصولات پیچیده در حوزه ی فعالیت خود را مبنا قرار داده و نمودارها را بدست آورید، سپس بر مبنای این محصول تجهیزات مرکز خود را انتخاب نمایید.
تجهیزات مورد نیاز را چگونه تهیه کنیم ؟
در تولید کمال گرا نباشید. توسعه ی تجهیزات باید به موازات توسعه ی فروش و شکل گیری کامل مرکز تولیدی باشد. بهینه ترین روش تولید، بهترین گزینه ی شما نیست بلکه بهتر آن است بهینه سازی بر اساس میزان فروش تنظیم شده و سرمایه گذاری حداکثری در حوزه های بازاریابی و تبلیغات صورت پذیرد.
بصورت کلی تجهیزات بکار رفته در مراکز تولیدی (تجهیزات ضروری، آزمایشگاهی و فرعی) به سه روش تامین خواهند شد. خریداری از تولیدکنندگان یا وارد کنندگان داخلی، خریداری از تولیدکنندگان خارجی و نهایتا طراحی و ساخت تجهیزات.
خریداری تجهیزات از فروشندگان (تولیدکنندگان یا واردکنندگان) داخلی
متاسفانه به علت نبود نظارت کافی، بسیاری از فروشندگان تجهیزات، از اطلاعات کم مشتریان سوء استفاده می کنند. نمونه هایی از شعارهای رایج عبارتند از :
“دستگاه ما را بخرید و بسادگی تولید کنید، فروش شما را تضمین خواهیم کرد” یا “با ۵۰ میلیون تومان هزینه ی خرید دستگاه ماهیانه ۲۰ میلیون تومان سود کنید” و …
هرگز تحت تاثیر تبلیغات قرار نگیرید. برای خرید به فروشندگان معتبری مراجعه نمایید که آموزش، نصب و راه اندازی محصولاتشان را تضمین می کنند. بخشی از قطعات حساسیت بالایی داشته و به تعویض یا تعمیر زود هنگام نیاز دارند. مثلا در تولید ذغال چینی، قطعه ی گران قیمتی به نام ماردون مورد استفاده قرار می گیرد که هر دو (الی سه) روز نیازمند اصلاح یا تعویض خواهد بود. ضروریست از موجود بودن قطعات مصرفی دستگاه در بازار و قیمت های آن اطلاعات کاملی کسب کنید.
تسویه حساب با فروشندگان را به پس از راه اندازی و ارزیابی بخش های مختلف دستگاه موکول کرده و حتما از مواد اولیه ای که توسط خودتان تامین شده است استفاده نمایید. گاها تجهیزات تولید محدودیت داشته و با مواد اولیه ی رایج در بازار قابل استفاده نیستند.
خریداری از تولیدکنندگان خارجی
می توانید به واسطه ی شرکت های بازرگانی، بخشی از تجهیزات مورد نیاز خود را از سایر کشورها تامین نمایید. (شرکت های بازرگانی معمولا دفاتری در کشورهای دیگر دارند که بعنوان نماینده ی شما، برای اطلاعات و قیمت محصولات استعلام می گیرند).
بسیاری از افراد بعلت اعتماد نابجا، علاوه بر دریافت نکردن کالای مورد نیاز، در بازپس گیری اصل پول خود از شرکت های بازرگانی دچار مشکل می شوند. همچنین زمان بندی در نظر گرفته شده برای تحویل کالا معمولا با تاخیر زیادی همراه خواهد بود.
در صورتی که امکان مذاکره (بخصوص انتقال پول) با فروشندگان خارجی را دارید می توانید از طریق سامانه ی ثبت سفارش اقدام به وارد کردن مستقیم تجهیزات مورد نیاز نمایید. (با توجه به متغیر بودن اطلاعات این حوزه، قوانین جدید را از سایت ثبت سفارش دریافت کنید.)
قیمت تمام شده ی برای خرید دستگاه یا ماشین آلات از سایر کشورها شامل قیمت دستگاه، هزینه های FOB یا انتقال کالا بر روی کشتی، هزینه های حمل و نقل بین المللی، تعرفه های گمرکی، حمل و نقل از ورودی داخلی تا محل تولیدی و هزینه های بازرسی (در بعضی موارد) می شود. همچنین عرف آن است که ۳۰ درصد هزینه هنگام سفارش و مابقی زمان تحویل کالا پرداخت شود.
نگرانی اصلی در وارد کردن چنین تجهیزاتی به داخل کشور، تامین قطعات و لوازم یدکی آن ها است. موارد متعددی وجود دارد که تجهیزاتی وارداتی بعلت عدم تامین لوازم یدکی کاملا ناکارآمد و بلا استفاده شده اند. (و متاسفانه حتی امکان فروش آن نیز برای شما میسر نخواهد بود.)
طراحی و ساخت تجهیزات
در بسیاری از مواقع، به علت شکل خاص قطعات، سفارشی سازی طرح و … امکان استفاده از دستگاه های رایج در بازار وجود ندارد. مثلا محصولاتی که نیازمند فیکسچرهای مونتاژ، جوش، سوراخکاری و … هستند یا محصولاتی که بخشی از قطعات آن ها توسط قالب های تزریق یا فلزی ساخته می شود نیازمند ابزارهای خاصی هستند که بصورت آماده قابل خریداری نیستند.
سازندگان زیادی در خصوص طراحی و ساخت ماشین آلات فعالیت می کنند. بهترین ملاک انتخاب ، اخذ مشاوره و استفاده از خدمات مهندسانی است که در این حوزه فعالیت کرده و تچربه ی بالایی داشته باشند.
برای انتخاب طراح و سازنده ی تجهیزات حتما از معرفی صاحب نظران استفاده نمایید، لازم است تامین کنندگان دستگاه همواره در دسترس یوده و خدمات پس از فروش ارائه نمایند.
پس از پایان کار، برای اطمینان بیشتر فایل طراحی را دریافت نمایید. در این حالت بدون حفظ وابستگی به سازنده، امکان بهینه سازی طرح، ساخت مجدد یا رفع ایراد آسان تر است. (البته امکان دریافت فایل را در قرارداد ثبت کنید.)
در صورتیکه سفارش قالب می دهید، برای قطعات فلزی حداقل تا صد، و برای قطعات تزریق حداقل تا دویست قطعه ضمانت بخواهید. متاسفانه بعضی طراحان برای سود بیشتر بعضی نکات طراحی را لحاظ نمی کنند تا مشتریان نیازمند تماس های مکرر و پرداخت هزینه های بیشتر باشند.
تجهیزات نو یا دست دوم؟
بسیاری از اوقات صاحبین کسب و کارهای شکست خورده بعلت محدودیت زمانی و وجود بدهی های فراوان ناچارند تجهیزات خود را زیر قیمت بازار به فروش برسانند. استفاده از چنین شرایطی سبب می شود با سرمایه ی کمتر تجهیزات مناسب تری خریداری نمایید. لازم است به چند نکته توجه کنید :
– تجهیزات را بشرط ارزیابی خریداری نمایید. صرفا با مشاهده ی یک دستگاه خاموش هزینه پرداخت نکنید.
– چنان چه دید فنی مناسبی ندارید، حتما از یک مشاور با تجربه استفاده کنید. بهترین کارشناسان، اپراتورهای دستگاهی هستند که قصد خریداری دارید. این افراد معمولا با هزینه ای ناچیز دستگاه و عملکرد صحیح آن را بررسی خواهند کرد. می توانید ضمن استخدام چنین فردی، از او برای خرید دستگاهی متناسب راهنمایی بخواهید.
– اطمینان حاصل کنید شرکت وارد کننده یا سازنده ی دستگاه خدمات پس از فروش ارائه می دهد، بهترین راه حل تماس با نمایندگی ها و کسب اطلاعات در خصوص تامین قطعات است.
پیش از خرید قدرتمندتر هستید !
به یاد داشته باشید، همواره تا قبل از پرداخت هزینه ی نهایی، فروشندگان رغبت بیشتری برای آموزش کار با تجهیزات و راهنمایی شما خواهند داشت. بهتر است با تمامی بخش های دستگاه، پیش از خرید نهایی آشنا شوید.
.
فرآیند توسعه ی تجهیزات و اتوماسیون خط تولید
برای یک مرکز تولیدی، در ایده آل ترین شرایط نقش اپراتور و نیروی انسانی به کم ترین میزان خود رسیده و اکثر فرآیندها بهینه سازی می شوند. اقدامی که معمولا انجام آن در آغاز کسب و کار عقلانی نیست. ممکن است میزان فروش شما به اندازه ی میزان تولید در یک فرآیند بهینه نباشد، لذا متناسب با محدودیت فضای انبار، اپراتورها و ایستگاه های تولید برای مدت زمان زیادی متوقف خواهند شد. لازم است فرآیند توسعه ی تجهیزات و منابع انسانی کاملا تدریجی و بر مبنای میزان فروش (و بعبارتی نیاز مرکز) انجام شود.
توسعه می تواند با افزایش تعداد تجهیزات و ارتقای فنی آن ها آغاز شده و به مباحث مکانیزاسیون و اتوماسیون صنعتی ختم شود.
مکانیزاسیون چیست ؟
مکانیزاسیون به معنای استفاده از ابزارهای مکانیکی برای تسهیل کارها و افزایش دقت و بهره روی است. بسیاری از فرآیندها در مراکز تولیدی بصورت دستی انجام می شوند و میتوان به مرور زمان از طریق مکانیزاسیون به افزایش بهره روی کمک کنند. مثلا با کمک تجهیزات مکانیکی میتوان دسته بندی قطعات را مکانیکی کرده و نیروی انسانی را حذف نماییم
اتوماسیون چیست ؟
اتوماسیون هوشمند کردن سیستم برای هدایت و کنترل تجهیزات و ماشین آلاتی است که برای تولید مورد استفاده قرار می گیرند. بعبارتی با استفاده از ابزارهای نظارتی و کنترلی نقش نیروی انسانی در فرآیند تولید به سیستم های هوشمند الکترونیکی سپرده می شود. البته لازم به ذکر است که در عموم موارد یک سیستم اتوماتیک کامل وجود نداشته و کماکان بسیاری از تصمیمات و پایش ها توسط نیروی انسانی انجام می شود.
استفاده از اتوماسیون می تواند موجب افزایش نرخ تولید، کاهش خطاهای ساخت و افزایش کیفیت، کاهش هزینه های تولید و افزایش ایمنی شود. یک مثال کاملا ملموس از اتوماسیون، دستگاه های تراشکاری یا فرزکاری CNC هستند که دخالت اپراتور را تا حد زیادی کاهش می دهند.
ممکن است در فرآیند تولید، بررسی و اندازه گیری چند پارامتر ضروری باشد. در سیستم های اتوماسیون امکان اندازه گیری پارامترها و تعریف واکنش سیستم به نتایج آن با کمک تجهیزات ابزار دقیق صنعتی امکان پذیر است.
در تکمیل این درس میتوانید از بخش معرفی تجهیزات تولید استفاده نمایید، در این قسمت اطلاعات مربوط به دستگاه های رایج تولیدی بصورت کامل درح شده است :