به مجموعه‌ی «مقدمه‌ی علم اقتصاد» خوش آمدید.

مقدمه علم اقتصاد

در ویکی‌تولید، مهم‌ترین سرفصل‌های علم اقتصاد را در قالب چند مجموعه‌ی جداگانه ارائه می‌کنیم. مجموعه‌ی «مقدمه علم اقتصاد» یکی از سرفصل‌ها است که تلاش می‌کند با فضا و مفاهیم اولیه‌ی علم اقتصاد آشنا شوید و آمادگی بیشتری برای مطالعه‌‌ی سرفصل‌های بعدی داشته باشید. البته در کنار این هدف، تعدادی از مفاهیم اولیه و پرکاربرد علم اقتصاد در این مجموعه ارائه می‌شوند که در سرفصل‌های آینده به آن‌ها نیاز خواهید داشت.

ترتیب درس‌های این مجموعه مهم است و رعایت آن به درک بهتر مطالب کمک می‌کند.

اقتصاد (Economy) و علم اقتصاد (Economics) چیست؟

اقتصاد (Economy) و علم اقتصاد (Economics) چیست؟

در این درس تعاریف «اقتصاد» و «علم اقتصاد» را ارائه و تفاوت این دو مفهوم را بررسی می‌کنیم.



بده بستان یا مبادله (Trade-off)

داد و ستد یا Trade off در علم اقتصاد چه معنایی دارد؟

مفهوم مبادله با بده بستان با وجود سادگی، بسیار پرکاربرد است و برای ورود به علم اقتصاد باید با آن آشنا شویم.



جایگاه مدل، فرضیه و نظریه در علم اقتصاد

جایگاه مدل، فرضیه و نظریه در علم اقتصاد

مفاهیمی مثل مدل، فرضیه و نظریه (یا تئوری) کاربرد زیادی در مطالعات اقتصادی دارند و باید با کلیت‌ آن‌ها آشنا باشیم. در این درس، کاربرد این ابزارها در علم اقتصاد را مطالعه می‌کنیم.



اقتصاد خرد و اقتصاد کلان

اقتصاد خرد (Micro Economics) و اقتصاد کلان (Macro Economics) چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟

اقتصاد خرد و اقتصاد کلان، دو شاخه‌ی اصلی علم اقتصاد هستند که در این درس با مفهوم هر کدام و تفاوت‌های آن‌ها آشنا می‌شوید.



اقتصاد اثباتی و اقتصاد هنجاری

گزاره‌ها (Statements) می‌توانند اثباتی (Positive) یا هنجاری (Normative) باشند. گزاره‌های اثباتی «آن چه هست» و گزاره‌های هنجاری «آن چه باید باشد» را توصیف می‌کنند. اقتصاد هم از حیث زبان و شیوه‌ی تحلیل به دو شاخه‌ی اثباتی و هنجاری تقسیم می‌شود که در این درس راجع به آن‌ها توضیح می‌دهیم.



منحنی امکانات تولید (PPF)

منحنی مرز امکانات تولید یا PPF یا Production Possibility Frontier در علم اقتصاد

منحنی امکانات تولید یا Production Possibility Frontier یا اختصاراً PPF یک مدل در علم اقتصاد است. این مدل علاوه بر این که ابزاری برای تجزیه‌وتحلیل و تصمیم‌گیری است، به درک بسیاری از مفاهیم و اصول اولیه‌ی علم اقتصاد کمک می‌کند. در این درس، ویژگی‌های کلی و روش ترسیم این منحنی را توضیح می‌دهیم و در درس‌های آینده از آن برای ارائه‌ی بعضی اصول و مفاهیم استفاده خواهیم کرد.



چرا تجارت می‌تواند برای همه سودآور باشد؟

چرا تجارت برای همه سود آور است؟ بررسی یک اصل مهم و پایه در علم اقتصاد

به عنوان یک اصل اقتصادی: «تجارت می‌تواند برای همه سودآور باشد». با این که اکثراً این گزاره را قبول دارند، بررسی دقیق‌تر آن به درک «وابستگی متقابل افراد، سازمان‌ها و کشورها به یکدیگر» و «منافع حاصل از تجارت» کمک می‌کند. البته با توجه به تنوع بسیار زیاد محصولات و پیچیدگی روابط تجاری، بررسی این موضوع دشوار است. به همین علت موضوع منافع حاصل از تجارت را با ساده‌سازی فراوان و در قالب چند مثال ارائه می‌کنیم.



مزیت مطلق و مزیت نسبی در علم اقتصاد

مزیت مطلق یا Absilute Advantage و مزیت نسبی یا Comparative Advantage در علم اقتصاد چه مفهومی دارند و چگونه مورد استفاده قرار می‌گیرند؟

همانطور که «برتری مطلق» می‌تواند تجارت بین دو واحد اقتصادی -مثلاً دو کشور یا دو شرکت- را توجیه کند، «برتری نسبی»  نیز مبنایی برای سودآور بودن تجارت است. در این درس با این دو مفهوم و کاربردشان در علم اقتصاد آشنا می‌شوید.