شما در حال خواندن درس نمودار فرایند چند محصولی (MPPC) از مجموعه‌ی جریان مواد هستید که بخشی از دوره‌ی طرح‌ریزی کارخانه محسوب می‌شود.

نمودار فرایند چند محصولی یا MPPC

در راهنمای قبلی با نمودار فرایند جریان (FPC) آشنا شدید که اصولاً برای یک محصول و زیرمجموعه‌های آن یا کارکنان و ماشین‌آلات کارایی دارد، اما اگر بخواهیم جریان مواد را برای چند محصول جداگانه بنویسیم و آن‌ها را مقایسه کنیم، نمودار چند محصولی یا Multi Product Process Chart گزینه‌ی کارآمدتری است.

شاید آشنایی با ابزارها کمی برای شما خسته کننده باشد، اما شباهت زیادشان باعث شد که آن‌ها را به‌صورت متمرکز آموزش دهیم تا زمان و انرژی کمتری صرف کنید و از سوی دیگر، خواه ناخواه، اغلب اطلاعات طرح‌ریزی با کمک همین ابزارها تجزیه و تحیل می‌شوند.

چگونه نمودار چند محصولی رسم کنیم؟

قبل از شروع توضیحات بهتر است نمونه‌ای از این نمودار را ببینیم، نمودار زیر از کتاب Systematic Layout Planning آقای مورتر، ویراست چهارم و چاپ ۲۰۱۵ باز طراحی شده است:

در این مثال اجزا و کارکرد نمودار چند محصولی را به وضوح می‌بینید. یک ستون اصلی در سمت چپ داریم که کارخانجات، دپارتمان‌ها، ایستگاه‌های کاری یا تجهیزات در آن فهرست شده‌اند و هر کدام از ستون‌های بعدی به یک محصول مشخص (A، B، C و …) اختصاص دارند و نشان می‌دهند چه عملیاتی روی آن‌ها انجام می‌شود و از کدام دپارتمان‌ها عبور می‌کنند.

در هر ستون نشان داده می‌شود که روی محصول چه عملیاتی انجام می‌شود (اگر ستون اصلی شامل عملیات مختلف باشد) یا از کدام کارخانجات، دپارتمان‌ها، ایستگاه‌ها یا تجهیزات عبور می‌کند.

در مثال بالا ستون اصلی شامل عملیات مختلف است و در ستون‌های بعدی نشان داده می‌شود که برای تولید هر محصول، به ترتیب چه عملیاتی انجام می‌شود.

در تکمیل آن‌چه دیدید، مثال دیگری در نظر گرفتیم که در آن مسیرهای آلترناتیو هم وجود دارد و شدت جریان بخش‌هایی از فرایند را با رنگ قرمز نشان دادیم:

نمودار فرایند چند محصوله با مسیرهای آلترناتیو

همان‌طور که در مثال‌ها دیدید، در نمودار چند محصولی به سادگی می‌توانیم برگشت به عقب‌ها یا عبور از ایستگاه‌ها را شناسایی کنیم و زمانی که ترتیب قرارگیری ماشین‌آلات را تغییر می‌دهیم (در مواردی که ترتیب‌شان مهم است) تأثیر آن در فرایند جریان تمام محصولات دیده می‌شود.

درسی که خواندید از مجموعه‌ی جریان مواد بود؛ این مجموعه بخشی از دوره‌ی طرح‌ریزی کارخانه است.

در ادامه فهرست سایر درس‌های همین مجموعه را مشاهده می‌کنید. دسترسی به عناوین قرمز فقط برای عزیزانی امکان‌پذیر است که اشتراک دوره‌ی طرح‌ریزی یا اشتراک نامحدود ویکی‌تولید را تهیه کرده‌ باشند.


درسی که در این برگه مطالعه کردید: نمودار فرایند چند محصولی (MPPC)


منوی اصلیفاز اول طرح‌ریزی
منوی فرعیمجموعه‌ی سنجش وابستگی بخش‌ها
درس اولجریان مواد چیست و چه اهمیتی دارد؟
درس دومنمودار فرایند عملیات (OPC)
درس سومنمودار فرایند جریان (FPC)
درس چهارمنمودار فرایند جریان چند محصولی (MPPC)
درس پنجمماتریس از-به (From-To)
درس ششمشدت جریان مواد
درس هفتمدیاگرام جریان
درس هشتمچیدمان نقاط ورود و خروج
درس نهمالگوهای جریان مواد
درس دهموابستگی بخش‌ها بر اساس شدت جریان

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *