اینجا راهنمای مجموعه مدیریت ظرفیت است، خوش آمدید.
مدیریت ظرفیت یکی از مباحث کلیدی در مدیریت عملیات است که ارتباط نزدیکی با مدیریت فرایند، برنامهریزی و کنترل، مدیریت موجودی و مدیریت زنجیره تأمین دارد. معمولاً در بیشتر منابع مدیریت عملیات، مطالب پراکندهای راجع به مدیریت ظرفیت ارائه میکنند که ارتباطشان با هم معلوم نیست. بنابراین جهت پیشگیری از ابهام، در این درس علاوه بر تشریح مفهوم مدیریت ظرفیت، ساختاری برای آن ارائه خواهیم کرد تا بدانیم شامل چه فعالیتهایی است و چه موضوعاتی را باید در مورد آن مطالعه کنیم.
یکی از اولین و مهمترین تصمیمهای بلندمدت ظرفیت، تعیین سطح کلی ظرفیت برای یک واحد عملیاتی یا مجموعهای از واحدهای عملیاتی است. مثلاً برای تاسیس کارخانه، در همان مراحل اولیه باید تصمیم بگیریم که ظرفیت تولید آن چقدر باشد. برای تعیین سطح کلی ظرفیت، ملاحظات مختلفی وجود دارد که در این درس تعدادی از مهمترین آنها را بررسی میکنیم.
یکی از مسائل استراتژیک در مدیریت ظرفیت، تعیین زمان و مقدار تغییر ظرفیت است. برای تعیین مقدار تغییر ظرفیت، مهمترین ملاحظات همان نکاتی هستند که در درس انتخاب سطح کلی ظرفیت گفتیم، لذا در این درس توضیح دیگری ارائه نخواهیم کرد. اما برای تعیین زمانبندی تغییر ظرفیت، سه استراتژی کلی وجود دارد که در این درس، توضیحاتی در موردشان ارائه خواهیم کرد.
بعد از این که سطح کلی ظرفیت را انتخاب کردیم دو مسیر قابل تصور است. اول این که فارغ از تغییرات احتمالی تقاضا، مقدار ظرفیت را در تمام طول دوره برنامهریزی ثابت نگه داریم. دوم این که با بعضی راهکارها که شامل تغییرات اساسی نیستند، ظرفیت را متناسب با تغییرات پیشبینی شده برای تقاضا تنظیم کنیم. در این درس، ابتدا توضیح خواهیم داد که از بین این دو مسیر، کدام مناسبتر است. سپس ملاحظاتی در ارتباط با تعیین سطح پایه ارائه خواهیم کرد.
مجموعه برنامهریزی و کنترل تولید منتشر کردهایم.
درسهای زیر در ارتباط با برنامهریزی ظرفیت هستند، اما برای خواندن آنها باید با مباحث برنامهریزی تولید از جمله Master Scheduling و Material Requirements Planning آشنا باشید؛ لذا این درسها را جای مجموعه مدیریت ظرفیت، دربعد از تنظیم برنامه زمانبندی اصلی تولید باید برنامهریزی تقریبی ظرفیت (RCCP) را انجام دهیم تا ببینیم که برنامه تنظیم شده چقدر با ظرفیت منابع سازگار است. در این درس روش برنامهریزی تقریبی ظرفیت با استفاده از پروفایل منابع را ارائه خواهیم کرد که هم برای بررسی برنامه تجمعی و هم برای بررسی برنامه زمانبندی اصلی کارایی دارد.
برنامهریزی مواد مورد نیاز یا MRP یکی از مراحل برنامهریزی تولید است. در این درس، تلاش داریم که MRP را به عنوان مرحلهای از سلسلهمراتب برنامهریزی تولید مطالعه کنیم. بدین منظور، ابتدا بررسی میکنیم که MRP چیست و شامل چه تصمیمهایی میشود. سپس از نگاه سیستمی کمک میگیریم و با این فرض که MRP سیستمی برای برنامهریزی تولید است، ورودیهای این سیستم و چگونگی پردازش آنها را بررسی خواهیم کرد.