به مجموعه‌ی «حقوق شرکتهای تجاری» خوش آمدید.

آموزش حقوق شرکتهای تجاری به صورت رایگان و آنلاین

در این مجموعه با توجه به مقرراتی که در نظام حقوقی ایران راجع به شرکت‌ها تصویب شده‌اند به موضوعاتی مثل انواع شرکت‌ها، چگونگی تشکیل شرکت‌ها، مسئولیت شرکا، نحوه‌ی تشکیل مجامع و ورشکستگی می‌پردازیم.

بسیاری از صاحبان واحدهای تولیدی، فعالیت‌های خود را در قالب شرکت‌های تجاری انجام می‌دهند و در این خصوص با مسائل و چالش‌های مختلفی مواجه می‌شوند. هدف از ارائه‌ی حقوق شرکت‌ها در ویکی‌تولید این است که مخاطبان نیاز کم‌تری به مشاوران حقوقی داشته باشند و شخصاً بعضی مسائل خود را حل کنند یا حدأقل آگاهی بیشتری از ضوابط حقوقی این حوزه داشته باشند.
اگر در صدد تاسیس شرکت تجاری هستید یا قبلاً شرکت تجاری تاسیس کرده‌اید، با مطالعه‌ی این مجموعه می‌توانید اشراف بیشتری بر موضوعات مربوط به شرکتها داشته باشید و تصمیم‌های دقیق‌تری اتخاذ کنید. البته نمی‌توان از این نکته غافل شد که حقوق شرکت‌ها پیچیدگی و نکات زیادی دارد و یادگیری آن زمان‌بر است، اما اگر زمان کافی ندارید، می‌توانید حسب مورد بعضی مطالب را به صورت گزینشی بخوانید. مثلاً اگر نمی‌دانید کدام نوع شرکت برای فعالیت مورد نظر شما مناسب‌تر است، درس‌های مربوط به همین موضوع را بخوانید و سایر درس‌ها را رها کنید.
مطالعه‌ی مباحث حقوقی به آشنایی اولیه با علم حقوق نیاز دارد. با این حال تلاش کرده‌ایم مطالب به ساده‌ترین شکل ممکن تنظیم شوند و درک مفاهیم کلی نیازی به دانش حقوق نداشته باشد. ناگفته نماند که اگر سوال یا ابهامی داشته باشید، می‌توانید زیر درس‌ها مطرح کنید تا به آن پاسخ دهیم و توضیحات بیشتری ارائه کنیم.
مجموعه حقوق شرکت‌ها جزو سرفصل‌هایی است که در اولویت‌مان قرار دارد و درس‌های جدید آن را در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت ارائه می‌کنیم. زمان تقریبی تکمیل این مجموعه حدودا دو ماه است. البته مثل سایر مجموعه‌های ویکی‌تولید، بعد از تمام شدن مجموعه به تدریج درس‌های دیگری را هم اضافه می‌کنیم.

شخص حقیقی و شخص حقوقی

منظور از شخصیت حقیقی و حقوقی چیست و هر کدام از اشخاص حقیقی و حقوقی از چه زمانی تشکیل می‌شوند؟

همه‌ی ما بارها در مواقعی مثل افتتاح حساب بانکی، اخذ مجوز یا تشکیل پرونده‌ی مالیاتی با این سؤال روبه‌رو شدیه‌ایم که شخص حقیقی هستید یا شخص حقوقی؟ موضوع این است که خیلی وقت‌ها، مقررات حاکم بر اشخاص حقیقی و حقوقی فرق می‌کنند. در این درس ابتدا بررسی می‌کنیم که از لحاظ حقوقی، منظور از «شخص» چیست. سپس توضیح می‌‌دهیم که منظور از شخص حقیقی و شخص حقوقی چیست و هر کدام از آن‌ها چه زمانی به وجود می‌آیند.



کدام اشخاص تاجر و کدام اعمال تجاری هستند؟

چه شخصی تاجر و چه اعمالی تجاری است؟

در این درس دو موضوع اصلی را دنبال می‌کنیم. اول این است که در چه شرایطی یک شخص تاجر محسوب می‌شود؟ دوم این که  چه اعمالی تجاری هستند؟ در پاسخ به این سؤالات، تعریف تاجر در قانون تجارت، فهرست اعمال ذاتاً تجاری و معیار شناسایی اعمال تجاری تبعی بررسی خواهند شد.



شرکت‌ تجاری، تشکیلات غیرتجاری و شرکت مدنی

شرکت تجاری با شرکت غیرتجاری و شرکت مدنی چه تفاوت‌هایی دارد؟

در مباحث حقوقی وقتی از شرکت صحبت می‌شود، معمولاً منظور شرکت‌های تجاری مثل مسئولیت محدود، سهامی و تضامنی و گاه مؤسسات غیرتجاری مثل آموزشگاه‌ها و خیریه‌ها است که عموم مقررات‌شان در قانون تجارت آمده است. اما در قانون مدنی کشورمان نیز از «شرکت» سخن به میان آمده که با آن چه در قانون تجارت آمده فرق می‌کند و به نوع دیگری از شرکت اشاره دارد. در این درس با انواع شرکت‌های تجاری، غیرتجاری و مدنی آشنا خواهید شد.



آشنایی با انواع شرکتهای تجاری

آشنایی با انواع شرکت تجاری در ایران به زبانی ساده (کدام شرکت برای شما مناسب‌تر است؟)

در این درس با بعضی از مهم‌ترین خصوصیات شرکت‌های تجاری آشنا می‌شوید تا دقیق‌تر بتوانید شرکت‌هایی که با انتظارات‌تان سازگار هستند را شناسایی کنید. ضمناً اولویت‌مان حفظ سادگی و خودداری از تعابیر و توضیحات پیچیده است. زیرا باور داریم همه‌ی فعالان عرصه‌ی کسب‌وکار باید انواع شرکت‌های تجاری را بشناسند، حال آن که زبان حقوق برای اکثر مخاطبان شیوا نیست. به همین علت در این درس که اساساً برای معرفی اولیه‌ی شرکت‌ها است، از سخت‌گیری رایج فاصله می‌گیریم.



شرایط تشکیل انواع شرکت تجاری

تشریفات، چگونگی و شرایط تشکیل انواع شرکتهای تجاری

همه‌ی ما بارها عبارت «ثبت شرکت» را در آگهی‌های مختلف دیده‌ایم، اما شاید با عبارت «تشکیل شرکت» آشنا نباشیم یا تصور کنیم که همان ثبت شرکت است. قبل از این که بخواهیم شرکتی را ثبت کنیم، باید مطمئن شویم که به درستی تشکیل شده است. در مورد تشکیل هر کدام از انواع شرکتهای تجاری، شرایط و تشریفات متفاوتی وجود دارد که در این درس توضیح می‌دهیم.



موضوع فعالیت شرکت تجاری

موضوع شرکت یا موضوع فعالیت شرکت تجاری چگونه باید انتخاب شود؟

در اساس‌نامه و شرکت‌نامه و به طور کلی در قرارداد شرکت، باید موضوع فعالیت شرکت (یا اختصاراً موضوع شرکت) مشخص شود. در این درس توضیح می‌دهیم که برای تعیین موضوعات فعالیت شرکت‌های تجاری چه ملاحظاتی وجود دارد.



مفاهیم حقوقی سرمایه، سهم و سهم‌الشرکه

منظور از سرمایه شرکتهای تجاری، سهم و سهم الشرکت چیست؟

«سرمایه» یکی از عناصر تشکیل‌دهنده‌ی شرکت‌های تجاری است که باید در همه‌ی انواع شرکت‌های تجاری -مثل سهامی و مسئولیت محدود و امثالهم- وجود داشته باشد و از مجموع آورده‌های شرکا به وجود می‌آید. ضمن این که شرکا در ازای آورده‌هایشان، سهم یا سهم‌الشرکه دریافت می‌کنند. در این درس اولاً مفاهیم «سرمایه»، «سهم» و «سهم‌الشرکه» را توضیح می‌دهیم و ثانیاً بررسی می‌کنیم چه آورده‌هایی قابل پذیرش است.



سهام و انواع آن

سهام چیست؟ چند نوع سهام داریم؟

سرمایه‌ی شرکت‌های سهامی به قطعات مساوی به نام «سهام» تقسیم می‌شوند و شرکای این شرکت‌ها، در ازای آورده‌هایشان سهام می‌گیرند. در این مفهوم «سهام» و انواع آن مثل سهام عادی، ممتاز، وثیقه، بانام و بی‌نام را بررسی می‌کنیم.



تصمیم‌گیری در شرکت‌ها

رای گیری و اتخاذ تصمیم در شرکتهای تجاری چگونه است؟

در هر شرکت تجاری اموری همچون نصب و عزل مدیران، افزایش یا کاهش سرمایه، انحلال شرکت، تغییر مفاد اساس‌نامه، محدود کردن اختیارات مدیر عامل و خیلی از موضوعات دیگر مستلزم «تصمیم‌گیری» هستند. در مورد بعضی موضوعات، قانون مستقیماً شیوه‌ی تصمیم‌گیری را مشخص کرده است. مثلاً در قانون دقیقاً مشخص کرده که اگر شریکی در شرکت مسئولیت محدود بخواهد سهم خود را به دیگران منتقل کند، تصمیم‌گیری راجع به آن چگونه انجام می‌‌شود. اما بدیهی است که تصمیم‌ها بسیار متنوع هستند و قانون‌گذار نمی‌توانسته همه‌ی آن‌ها را در قانون تجارت پیش‌بینی کند. بنابراین علاوه بر مواردی که مستقیماً در قانون آمده باید ببینیم که تکلیف شرکت‌ها نسبت به سایر موضوعات چیست و چگونه راجع به آن‌ها تصمیم می‌گیرند.



مجامع عمومی، رکن تصمیم‌گیرنده در شرکت‌های سهامی

آشنایی با مجامع عمومی مختلف در شرکت‌های سهامی و قواعد حاکم بر آن‌ها

بر خلاف تصور رایج، تصمیم‌های مهم و اساسی شرکت‌های سهامی بر عهده‌ی مدیر عامل یا اعضای هیأت مدیره نیست. بلکه آن‌ها اداره‌ی شرکت را بر عهده دارند و اگر تصمیمی می‌گیرند، در حد موضوعات اجرایی و برای اداره‌ کردن شرکت است. در حقیقت، تصمیم‌های مهم‌تر و اساسی‌تر -مثل تغییر اساس‌نامه یا منحل اعلام کردن شرکت- خارج از صلاحیت مدیران هستند و باید توسط «مجامع عمومی» تصویب شوند؛ به همین علت اصطلاحاً در شرکت‌های سهامی، مجامع عمومی را رکن تصمیم‌گیرنده و هیأت مدیره را رکن اداره‌کننده می‌نامند.



چگونگی انتخاب مدیر و هیأت مدیره

چگونگی انتخاب مدیران و هیأت مدیره در شرکتهای تجاری

مدیر از نظر لغوی به معنی اداره کننده و گرداننده است، یعنی کسی که چیزی را اداره می‌کند و می‌گرداند. در حقوق تجارت نیز مدیر به همین معنا است، یعنی شرکت تجاری توسط مدیر یا مدیران اداره می‌شود. در مورد مدیران موضوعات متفاوتی قابل طرح است، اما در این درس ابتدا به وظیفه‌ی اصلی مدیران و سپس به چگونگی انتخاب آن‌ها خواهیم پرداخت.



انتقال سهم و سهم‌الشرکه

انتقال سهم یا سهم الشرکه در شرکتهای تجاری چگونه انجام میشود و چه ملاحظاتی دارد؟

در این درس موضوع انتقال سهم یا سهم‌الشرکه یک شریک به شریکان دیگر یا اشخاص ثالث در بیرون از شرکت را بررسی می‌کنیم. به عبارت ساده‌تر می‌خواهیم ببینیم اگر شریکی بخواهد سهم خود را به دیگران منتقل کند، یا اتفاقاتی مثل فوت یا محجوریت شریک اتفاق بیافتد، تکلیف شرکت چیست.



مسئولیت شرکا در قبال بدهی‌های شرکت

مسئولیت شرکا در قبال بدهی‌های شرکت

در این درس به صورت جداگانه بررسی می‌کنیم که در هر نوع شرکت، شرکا تا چه اندازه نسبت به بدهی‌های آن مسئول هستند. در پایان خواهید دید که مسئولیت شرکا در شرکت‌های تضامنی و نسبی به مراتب بیشتر از مسئولیت شرکا در شرکت‌های مسئولیت محدود و سهامی است. ضمن این که شرکای ضامن در شرکت‌های مختلط نیز مسئولیت سنگینی به دوش می‌کشند.



اندوخته قانونی چیست و در چه مواردی اجباری است؟

اندوخته قانونی چیست و در چه مواردی لازم است

اندوخته قانونی فقط برای شرکت‌های سهامی عام، سهامی خاص، مسئولیت محدود و تعاونی اجباری است. این شرکت‌ها سالیانه ۵% از سود خالص خود را به عنوان اندوخته قانونی منظور می‌کنند و این رویه آن قدر تکرار می‌شود تا اندوخته قانونی برابر با حدأقل ۱۰% سرمایه شرکت شود. بعد از این مرحله، افزودن به اندوخته‌ی قانونی اجباری نیست.