موضوع این درس در مورد مشاوره تولید است و مربوط به گام اول (آیا برای تولید مناسب هستید) از دوره ی ایجاد مراکز تولیدی میباشد.
بسیاری تصمیم میگیرند تولید کننده باشند و مسیر زندگی خود را تغییر دهند و معمولا اولین سوالاتشان این است که چه تولید کنیم !؟ چقدر سرمایه میخواهد؟ احتمال موفقیت چقدر است؟
اولین مرحله هم اغلب مراجعه به اینترنت است و جست و جوی مقالات و دیدن نظرات بی نام و نشان از گروهی متخصصان رایگان اهل همدلی و کمک! تازه حرفهای خاله و شوهر خاله هم او را به وجد میاورد، چون پسر خاله ی دوستشان کاری مشابه کرده و امروز بنز سوار میشود.
اتفاقات طوری رقم میخورند که فکر میکند قرار است اتفاق بزرگی رقم بخورد … اما هنوز هم هیچ پاسخی برای سوالاتش ندارد، حداقل آنقدر محکم و دقیق نیستند که ریسک کند، اما دوستش پیشنهاد خوبی میدهد! مراجعه به یک مشاور تولید خبره، تصمیمی که ممکن است درست باشد اما در بسیاری از مواقع به درستی انجام نمیشود.
مشاوره تولید برای اول کار نیست!
زمانیکه از انجام کاری هدف مشخصی نداشته باشید چه اتفاقی خواهد افتاد؟ نتیجه هر چه باشد هدف شما نیست!
اگر از مشاور بخواهید تا بگوید تولید کدام محصول سود بیشتری دارد؟ حرفهایی میشنوید متناسب با روحیات، سلایق و پتانسیلهای او که به احتمال زیاد ربطی به شما ندارد.
در داستانی که نقش اول آن شما هستید ما را همراهی کنید.
فکر میکنید به تولید میز و صندلی اداری علاقمندید و دوستانتان هم تاکید میکنند که سود خوبی دارد! دخترخاله تان هم مشاوری معرفی میکند که قبلا مدیر عامل کارخانه میز سازان کهربایان بیایان بوده است.
پس از هماهنگی و مراجعه و صرف چای و پرداخت مبلغ مشاوره، اولین سوال شما این است:
“به نظر شما تولید میز اداری سود خوبی دارد !؟”
مشاور شما اگر دلسوزتان باشد و تصمیم بگیرد پولتان را پس بدهد باید شما را به سمت درب خروج هدایت کند! چرا؟
چون او با سه شریک کار خود را آغاز کرده، مجموعا ۱۰ میلیون تومان در سال ۱۳۷۲ سرمایه گذاری کرده اند.
سلیقه یکی از شرکا در طراحی محصولات خوب بوده و شریک دیگر دوستانی در بازار میز و صندلی داشته است، البته اینها بخش کوچکی از ماجراست.
تک تک رفتار این سه نفر با مشتریان، فنون مذاکره و استراتژی های عرضه و قیمت گذاری، روحیه مثبتشان در مواجهه با سختی ها، جنس چوبی که استفاده میکردند، شیوه ی حمل و نقل میز و صندلی، نحوه ی تخصیص نمایندگی و هزاران عامل دیگر نهایتا توانسته کسب و کارشان را موفق کند و حالا شما رو به روی او نشسته اید تا بگوید تکلیفتان چیست!
پارامترهای موفقیت یکی دو تا نیستند که بتوانید در چند دقیقه یا چند ساعت با مشاورتان مطرح کنید و او هم توانمندی بررسی همه آنها را ندارد.
البته حق دارید اگر پیش از تحقیق و مطالعه چنین سوالاتی را مطرح کنید، برای همه پیش میاید و کم کم یاد میگیرند که بسیاری از سوالات جواب مشخصی ندارند تا وقتش برسد و نتیجه معلوم شود؛ اما آنچه خواستم بگویم این است که برای یک ایده ی پراکنده و خام، مشاوره اولین مرحله کارآفرینی نیست!
همین چند سال پیش بسیاری از حوزه های تولید بکر بودند و ورود به آنها دانش چندانی لازم نداشت! سرمایه گذار با خیال آسوده و سرشار از خطاهای مدیریتی و فنی شروع به تولید میکرد و آرام آرام تجربه و دانش خود را ارتقا میداد بدون آنکه با تهدید خاصی مواجه شود.
اما کارآفرینی امروز، کاملا متفاوت با گذشته است. رقبای زیادی وجود دارند که علاوه بر سرمایه ی زیاد، دانش و تجربه و سهم قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص داده اند و رقابت با آنها بدون پول و دانش و تجربه امکان پذیر نیست.
گاها در صحبت با بعضی علاقمندان تولید میشنوم که اگر به این حد از دانش و تجربه نیاز بود، چرا مدیر عامل فلان شرکت بدون تحصیلات آکادمیک موفق شده !؟ یا مگر کارخانه ی پدر دوستمان از یک دستگاه تراش شروع نشد؟ ما هم میتوانیم!
چه زمانی مشاوره بگیرم !؟
همگی میدانیم که مشاوره میتواند بسیار کارساز و مفید باشد! اما حداقل مشاوره تولید نیازمند شرایط خاصی است که باید رعایت شود.
ابتدا بیایید بررسی کنیم در چه مواردی مشاوره تولید بی فایده است:
- برای آنکه بپرسید چه چیزی را تولید کنید؟ بدون آنکه گزینه ها یا حوزه های مشخصی داشته باشید و حتی امکانات خود را بدانید.
- برای آنکه بدانید فلان ایده عملی میشود یا نه؟ بدون آنکه طرح کسب و کار دقیقی داشته باشید یا چیزی از بازار آن بدانید.
- فهمیدن این که شغل فعلی شما بهتر است یا تولید! چون وقتی خودتان نمیدانید بقیه هم قاعدتا اطلاعی از آرزوها و امیال شما ندارند.
در موارد زیر مشاوره تولید احتمالا مفید خواهد بود:
- زمانیکه مشاوره در قالب یک همراهی طولانی و در مراحل مختلف باشد تا مشاور شما و توانمندی هایتان (فردی، حقوقی، مالی) را شناخته و متناسب با شرایط موجود راهکار ارائه دهد.
- زمانیکه میخواهید اطلاعات مشخص و تخصصی دریافت کنید مانند ضوابط استاندارد، فهرست فروش شرکتها، فهرست تجهیزات مورد نیاز، دریافت طرح توجیهی، دریافت ضوابط قانونی، دانش فنی، آمارهای صادرات و واردات، بازار کشورهای منطقه و …
- زمانیکه میخواهید مشکلات قانونی کسب و کار خود را بررسی کنید با برای آنها راهکاری بیاندیشید.
- زمانیکه برای یک هدف مشخص به دنبال مذاکره با سرمایه گذاران، شرکای تجاری یا سازمانها هستید.
- زمانیکه میخواهید خط تولید یا تجهیزات خود را تامین کنید.
و موارد بسیاری که وجه اشتراک تمام آنها هدفمند بودن و جهت داشتن است.
به چند نکته مهم توجه کنیم!
اولا که مشاوره با یک تولیدکننده پیچ برای محصولات پتروشیمی کار عاقلانه ای نیست! همانطور که مثلا بیل گیتس نمیتواند در مورد ازدواج و طلاق مشاور خوبی باشد، پس لازم است که اطمینان داشته باشید مشاور شما تجربه ی مرتبط دارد.
دوم آنکه امروزه بیشتر از هر زمان دیگری مشاورانی داریم که از موفقیت و ثروت و کارآفرینی صحبت میکنند اما در هیچ یک از این زمینه ها کوچکترین موفقیتی را نداشته اند! مشاوران برجسته هر حوزه شناخته شده هستند … باور نمیکنید؟ امروز از سوپر مارکت سر کوچه تان بپرسید برای راه اندازی خواربار فروشی از چه کسی مشورت بگیرید ؟ این جواب را بسیاری از بقالهای محل تایید میکنند.
سوم آنکه اولویت عقل و منطق شماست. چشم و گوش بسته به کسی اعتماد نکنید، بخصوص اگر برای او منفعت مالی دارید.
با سلام،
من مدیر محصول یک شرکت شرکت ارائه دهنده ی خدمات پرداخت هستم.
در یک سال گذشته اقدام به تولید دستگاه های پرداخت کردیم و دو نسخه MVP ازشون وارد بازار کردیم و بازخورد خوبی گرفتیم.
در حال حاضر در مرحله ی طراحی محصول هستیم و سوالی که برام پیش اومده این هست که در این مرحله برای مشخص کردن تعداد تولید این محصول، باید دقیقا چه فاکتور هایی رو مد نظر داشته باشم؟
ممنون میشم منو راهنمایی کنید.
با سلام،
پاسخ سؤال شما در درسهای ابتدایی مجموعهی پیشبینی ظرفیت داده شده است.