شما در مجموعه آشنایی با مهمترین اجزای واحد صنعتی هستید که یکی از مباحث مجموعه طرحریزی است.
در این درس، روش محاسبه تعداد ماشینآلات مورد نیاز را در چند حالت مختلف را بررسی میکنیم. این حالتها عبارتند از: ۱- یک نوع دستگاه برای تولید یک نوع محصول داشته باشیم. ۲- یک نوع دستگاه برای تولید چند نوع محصول داشته باشیم. ۳- چند نوع دستگاه متوالی برای تولید یک نوع محصول داشته باشیم. ۴- چند نوع دستگاه متوالی برای چند نوع محصول داشته باشیم.
خط تولید (Production Line) مجموعهای از عملیات متوالی برای پردازش قطعات است. انتظارات ما از خط تولید عبارتند از این که: محصول یا محصولات مشخصی را ایجاد کند، هزینه پیادهسازی خط تولید با بودجهمان همخوانی داشته باشد، خروجی آن متناسب با ظرفیت تولید مورد نظرمان باشد و کیفیت خروحی آن مناسب و هزینههایش توجیهپذیر باشد. در این درس، به صورت مقدماتی با مفهوم خط تولید و بعضی مسائل مربوط به آن، همچون متوازنسازی ایستگاهها، آشنا خواهید شد.
در این مجموعه با تعدادی از تجهیزات ساختوتولید از جمله دستگاههای تراش، فرز، مته، سنگزنی و پرس آشنا خواهید شد. مباحث این مجموعه فراتز از موضوع طرحریزی هستند، اما فرصت مناسبی برای آشنایی اولیه با بعضی ماشینآلات عمومی به نظر میرسند. مخصوصاً اگر در واحد تولیدی مورد نظر از چنین تچهیزاتی استفاده میشود، مطالب ارائه شده میتوانند در تعیین چیدمان آنها مفید باشند.
اگر چند ماده یا مقداری از یک ماده را به مجموعهای واحد تبدیل کنیم، طوری که جابهجایی این مجموعه باعث انتقال زبرمجموعههای آن به نقطه مورد نظر شود، بار واحد یا Unit Load به وجود آوردهایم. هدف از ایجاد بار واحد این است که به جای انتقال جداگانه مواد، روی انتقال مجموعهها تمرکز کنیم. ضمن این که میتوانیم مقادیر بیشتری از مواد را در هر نوبت منتقل کنیم.
واحد دریافت برای تحویل گرفتن و واحد ارسال برای فرستادن محمولههای مختلف مثل مواد خام، محصولات و قطعات نیمساخته است. در واقع این بخشها را میتوانیم نقاط ورود جریان ماده یا خروج آن از یک سیستم تولیدی قلمداد کنیم. قبلاً در درس چیدمان نقط ورود و خروج راجع به نحوهی قرارگیری این واحدها صحبت کردیم. اما در این درس به جزئیاتی میپردازیم که مختص واحدهای ارسال و دریافت هستند و آشنایی با آنها برای بهبود عملکردمان در طرحریزی مفید است.