شما در حال خواندن درس ایده چیست؟ از کارگاه ایده هستید.
خیلی از ما ایدههایی برای رشد فردی، ایجاد کسبوکار، بهتر درس خواندن یا حل مسائل اقتصادی داریم. شاید از ما در مدرسه و دانشگاه بابت ایدههای خوبمان تقدیر کرده باشند. شاید بارها به دوستانمان ایدههایی برای ایجاد کسبوکار یا سرمایهگذاری پیشنهاد کرده باشیم. بعضی وقتها هم برای حل مسائل خودمان در جستجوی ایده بودهایم. اما منظور از ایده چیست؟ برداشتهای متفاوتی در مورد این کلمه وجود دارد. شاید فکر کنیم که ایده لزوماً باید جدید و خلاق، یا کاربردی و منطبق بر واقعیتها باشد. برای همین، وقتی صحبت از ایدهپردازی به میان میآید، هر یک از ما رویکرد متفاوتی را پیش میگیریم. پرداختن به مفهوم ایده، کمک میکند تا در مورد آن به اتفاق نظر برسیم و عملکرد مطلوبتری در کارگاه ایده داشته باشیم.
تعریف ایده چیست؟
مهمترین ویژگیهای ایده چیست؟
وقتی تعریف شفافی از ایده نداریم و آن را در حد کلیات میشناسیم، در مورد ویژگیهای آن هم نمیتوانیم به قطعیت برسیم. اما اکثر افراد، ویژگیهای زیر را در مورد آن به رسمیت میشناسند.
۱٫ لازم نیست اجرایی باشد
بسیاری از ایدهها هیچ وقت قرار نیست اجرا شوند یا حتی شاید قابل اجرا نباشند، اما این موضوع خدشهای به ماهیتشان وارد نمیکند. به عنوان مثال شاید راهکاری برای کاهش مصرف سوخت به ذهنمان رسیده که غیر قابل اجرا است، اما این موضوع باعث نمیشود که آن را ایده ندانیم. ناگفته نماند که خیلی از ایدههای کاربردی و مفید، در ادامهی ایدههای غیرقابل اجرا به ذهن میرسند و ارائه میشوند.
۲٫ متغیر هستند
ایده میتواند تغییر کند. چه بسا در بیشتر موارد، ایدهها در ابتدا ساده، خام و ناکارآمد هستند اما به مرور کامل میشوند. مثلاً شاید به ذهنمان برسد که یک کارخانه تولید محصولات کشاورزی تأسیس کنیم. این یک ایده اولیه و خام است. شاید کمی تحقیق کنیم و تصمیم بگیریم که جای تولید محصولات کشاورزی، آنها را خریداری و بستهبندی کنیم. بعداً نوع محصول را انتخاب و در مورد تجهیزات تصمیمگیری میکنیم. بدین ترتیب، ایده اولیهمان تغییر میکند و پخته میشود.
۳٫ میتوانند اشتباه باشند
بعضی کارشناسان میگویند که ایده باید همه جانبه، حساب شده و منطقی باشد. اما منظورشان معنای واقعی ایده نیست، بلکه میخواهند نظرشان را در مورد نوع خاصی از آن ارائه کنند. در واقع از نظر ایشان، ایدهای ارزشمند و قابل دفاع است که روی آن کار شده و با ملاحظات اجرایی همخوانی داشته باشد؛ نه این که لزوما همه ایدهها واجد چنین شرایطی باشند.
۴٫ لازم نیست خلاقانه باشند
ایده میتواند تکراری باشد. مثلاً شاید ایدهای برای حل یک مسالهی مهندسی به ذهنمان برسد که قبلا از آن استفاده شده است. البته همانطور که اشاره کردیم، در بعضی حوزهها مثل تحقیقات علمی یا حتی کارآفرینی معمولاً چیزی را ایده میدانند که خلاقانه باشد.
شما درس 5 از کارگاه ایده را مطالعه کردید. درسهای این مجموعه به ترتیب عبارتند از: |
---|
درس 1- ایده چیست؟ |
درس 2- خلاقیت و عادتهایی برای تقویت آن |
درس 3- امواج مغز از دلتا تا گاما |
درس 4- طوفان فکری کلاسیک |
درس 5- معرفی چند ابزار طوفان فکری |
درس 6- تکنیکهای اسکمپر (SCAMPER) |
درس 7- تکنیک ارتباط اجباری |
درس 8- نقشه ذهنی (Mind Map) |
درس 9- تکنیک چرا و نمودار استخوان ماهی |
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.