شما در حال مطالعهی راهنمای اخذ مجوز تولید هستید.
اخذ مجوز تولید با ثبت شرکت و پروانهی کسب واحدهای تجاری متفاوت است و چون منابع محدودی فرآیند آن را توضیح دادهاند هنوز ابهامات زیادی برای متقاضیان وجود دارد، لذا تصمیم گرفتیم راهنمای کاملی آماده کنیم و تمام مراحل و نکات آن را به اشتراک بگذاریم.
ضمناً پیامهای زیادی از کاربران داشتیم که در مورد تولید بدون مجوز و ضرورت آن پرسیدند و لازم به ذکر است که دریافت وام، اخذ نشاناستاندارد، همکاری با شبکههای توزیع معتبر، دریافت یارانههای انرژی، تسهیلات تأمین مواد اولیه، وارد کردن منابع از سایر کشورها، تهیهی زمین در شهرک صنعتی، جذب سرمایهگذار، شرکت در نمایشگاهها و بسیاری از موارد دیگر نیازمند مجوز هستند.
همچنین مطابق قانون، نهادهای مربوطه در صورت شناسایی واحدهای غیرقانونی (بدون مجوز تولید) برای تعطیل کردن و پلمپ آن اقدام میکنند و با این اوصاف، بدون مجوز شانس زیادی برای موفقیت و درآمدزایی وجود نخواهد داشت.
با توجه به حجم زیاد مطالب، این راهنما یک فایل صوتی دارد که شنیدن آن به درک کلیّت فرآیند کمک میکند اما برای آشنایی با نکات هر بخش به مطالب نوشتاری مراجعه کنید.
به اطلاع دوستان قدیمیتر ویکیتولید میرسانیم که فایل صوتی این راهنما به روزرسانی شدهاست و سعی کردیم با بیان سادهتر در مورد فرآیند اخذ مجوز صحبت کنیم؛ ضمناً دسترسی به آن برای تمامی کاربران آزاد است.
گام اول: یافتن نواحی مجاز برای اخذ مجوز تولید
شاید مهمترین سوال برای اخذ مجوز تولید این است که واحد شما چقدر آلایندگی دارد؟ چون اگر کارتان برای محیط زیست و مردم خطرناک باشد باید جایی کار کنید که از مناطق مسکونی (شهرها و روستاها) و نواحی حساس محیط زیست (مثل رودخانهها، جنگل، دریا و …) دور باشد.
برای اینکه روند اخذ مجوز تولید از اصول مشخصی پیروی کند و مبتنی بر نظرات شخصی و سلیقهی افراد نباشد، تمام فعالیتهای مختلف (شامل هزاران فعالیت تولیدی و خدماتی) را بر اساس آلایندگی در هفت ردهی مختلف زیست محیطی طبقهبندی کردهاند که پاکترینها (مثل تولید لباس در تیراژ کم) در ردهی اول و آلایندهترینها در ردهی هفتم قرار میگیرند.
مثلاً در حوزهی فعالیتهای سلولوزی، تولید جعبهی مقوایی (کد فعالیت: ۴۱۰۰۱) پاک است و در ردهی ۱ قرار میگیرد اما تولید خمیر کاغذ از ضایعات (کد فعالیت: ۴۶۰۰۱) آلودگی زیادی دارد و در ردهی ۶ طبقهبندی میشود.
پس در قدم اول باید ردهی زیست محیطی کارتان را پیدا کنید و بدانید که در کدام نواحی جغرافیایی اجازهی فعالیت دارید؛ توجه کنید که هنوز نیازی به سوله و تجهیزات و کارگر ندارید و صرفاً میخواهیم شرایط را ارزیابی کنید.
فعالیت واحد تولیدی شما در چه رده ای قرار میگیرد؟
همانطور که گفتیم، مسئولان برای قانونمند شدن مجوز تولید، جدولی برای ردهبندی زیست محیطی و اماکن مجاز فعالیتشان تهیه کردهاند که برای شما آپلود کردیم و میتوانید دانلود کنید:
البته با توجه به ناپایداری قوانین باید زمانی که تصمیم به اخذ مجوز تولید گرفتید، شخصاً آخرین ضوابط استقرار را از سایتهای رسمی (مثل سایت ادارهی محیط زیست یا سایت صنعت و معدن) دانلود کنید اما فعلاً برای یادگیری همین فایل پاسخگوی نیازتان خواهد بود.
برای سادهتر شدن یادگیری، فقط ردهی زیست محیطی را پیدا کنید و ادامهی توضیحات را در همین مقاله بخوانید.
اگر چند فعالیت مختلف انجام میدهید، ردهی تمامِ آنها را بررسی کنید و بالاترین رده به واحد تولیدی شما تعلق میگیرد، مثلاً اگر یک فعالیت در ردهی اول و دیگری در ردهی هفتم باشد، واحد تولیدی شما از نظر آلایندگی در ردهی هفتم است.
در چه مناطقی مجاز به تاسیس کارخانه (کارگاه) هستید ؟
کارگاهها و کارخانجات ردهی اول کاملاً پاک هستند و میتوانند در مناطق شهری مستقر شوند، بهشرطی که کاربری زمین مربوطه با کارشان همخوانی داشته باشد. (قاعدتاً در حاشیه و خارج از شهر هم اجازهی دایر شدن دارند)
از ردهی دوم و بالاتر، اجازهی فعالیت داخل شهرها را ندارند؛ واحدهای ردهی دوم و سوم میتوانند در شهرکها و نواحی و اماکن صنعتی حاشیهی شهرها و ردههای بالاتر باید بیرون از حاشیهی شهرها مستقر شوند.
جدول زیر، قوانین استقرار هر یک از ردههای زیست محیطی را نشان میدهد:
موارد جدول برای کسانی اهمیت دارد که امکان حضور در شهرکهای صنعتی را ندارند، چون موقعیت شهرکهای صنعتی بر اساس همین قوانین انتخاب شده است و از قبل مشخص میکنند که برای چه فعالیتهایی مجاز است.
نکتهی دیگر این است که مجوز تولید فقط به مناطقی داده میشود که کاربری صنعتی داشته باشند، مثلاً زمینی که مطابق جدول بالا برای ردهی اول تا چهارم مناسب است به شرطی قابل استفاده خواهد بود که کاربری آن صنعتی باشد.
با توجه به اینکه دوستان زیادی در مورد کاربری زمین سوال داشتند، یک مطلب تکمیلی در مورد آن ضمیمه کردیم که قبل از شروع گام دوم میتوانید بخوانید.
منع استقرار در ۱۲۰ کیلومتری استان تهران
در ۲۰ خرداد سال ۱۳۴۶ قانونی تصویب شد که به موجب آن هیچ صنعتی اجازه ندارد تا شعاع ۱۲۰ کیلومتری شهر تهران دایر شود مگر با اجازهی هیئت دولت و بعداً بخشهایی از ممنوعیت آن برداشته شد، مثلاً مطابق مصوبه ۴۰۵۸۴ در سال ۱۳۵۳، استقرار واحدهای کشت و صنعت و مجتمعهای شیر و گوشت و صنایع غذایی مجاز اعلام شد، یا طبق مصوبه ۳۰۹۰۰ در سال ۱۳۶۵ برای حمایت از صنایع کوچک روستایی، احداث واحدهای صنایع غذایی و کشاورزی و بستهبندی آنها، قالیبافی، پارچه بافی، پشم شویی، ابریشم ریسی، موزاییک و لوله، آسفالت و شن و ماسه در محدود ۲۰ تا ۱۲۰ کیلومتری تهران مجاز شد. (کمی جلوتر این موارد را به صورتکاملتر فهرست کردیم)
این قانون امروز هم دایر است، ضمن اینکه شبیهِ آن برای شهرهایی مثلِ اصفهان و اراک و مشهد و … هم وضع شده است اما یکی از اشتباهات رایج در اخذ مجوز تولید این است که بعضیها به گمان گذشتههای دور، فکر میکنند که برای همهی واحدهای تولیدی برقرار است اما کارگاههای خدماتی (مثل تراشکاریها و ریختهگری سفارشی و …) و کارخانجات ردههای اول و دوم شامل آن نیستند.
ضمناً برای بعضی فعالیتها (در ردههای بالاتر) معافیتهایی در نظر گرفته شده است و راهکارهایی وجود دارد که در مطلب تکمیلی (کمی پایینتر) بررسی کردیم.
مطلب تکمیلی گام اول (۱): معافیتهای شعاع ۱۲۰ کیلومتر
برای اطلاع از آخرین مصوبات ممنوعیت استقرار میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید (البته گاهی سایت مربوطه در دسترس نیست) :
http://isipo.ir/index.jsp?fkeyid=&siteid=1&pageid=321
موارد استثنای قانون استقرار در خارج از شعاع ۱۲۰ کیلومتر
واحدهای خدماتی همچون ارائه دهندگان خدمات ماشینکاری یا ریخته گری (در حد نمونه سازی یا تولید آزمایشی) شامل قانون ۱۲۰ کیلومتر نمی شوند. (دوستان زیادی سوال پرسیده بودند) همچنین واحدهای تولیدی پوشاک، بعضی صنایع غذایی، صنایع نوین و شرکت های دانش بنیان می توانند از این قانون معاف شوند.
بعنوان مثال برای شرکت های دانش بنیانی که آلودگی زیست محیطی ایجاد می کنند امکان استقرار در شهر تهران وجود ندارد و بنا به میزان آلودگی ممکن است مجاز به استقرار در حاشیه ی تهران یا نواحی دورتر باشند. بعبارتی برای فعالیت های دانش بنیان نیز رده بندی وجود دارد و تنها فعالیت های رده ی ۱ قابل استقرار در شهر تهران هستند.
صنایع غذایی شامل مجتمع های شیر و گوشت، سردخانه های تولید یخ، کشتارگاه ها، مراکز دامداری، تولیدکنندگان خوراک دام و طیور، تولیدکنندگان و مراکز بسته بندی خشکبار، تولیدکنندگان پودر سبزیجات، بسته بندی مواد غذایی همچون گوشت، مرغ، ماهی، مواد لبنی، چای، عسل و غیره، آردسازی و نان ماشینی و تولیدکنندگان انواع غذای آماده می توانند از قانون ممنوعیت استقرار معاف شوند.
ضمناً برای واحدهای دانش بنیان و صنایع نوین یا پیشرفته شامل تولید تجهیزات الکترونیکی و ارتباطی پیشرفته، مواد نو (مثل سرامیک ها یا پلیمرهای پیشرفته یا مواد ابر رسانا) ، بیوفناوری (مثل کیت های تشخیصی و داروهای پیشرفته یا کودهای بیولوژیک)، اپتیک و لیزر (مثل فیبر نوری، لنزهای اپتیک و کریستال ها)، اتوماسیون و سیستم های هوشمند (تولید تجهیزات مربوطه مثل کنترلر و سنسور)، تولیدکنندگان مرتبط با فناوری نانو، تولیدکنندگان حوزه ی فناوری اطلاعات (مثل تولید سامانه های اطلاعاتی)، صنایع هوافضا، انرژی های نو (مثل مبدل های خورشیدی یا پیل سوختی) و … معافیتهایی وجود دارد میتوانید از نهادهای مربوطه (ترجیحاً با مراجعهی حضوری) پیگیری کنید.
چرا معافیتهای صنایع نوین را در این راهنما مطرح نکردیم؟ چون هر یک از این عناوین، شامل تعداد زیادی فعالیت مختلف هستند که فقط بخشی از آنها مشمول معافیت میشوند و فهرستشان متغیر است، پس باید آخرین موارد را از نهاد مربوطه استعلام بگیرید.
ضمناً همانطور که بالاتر گفتیم، برای حمایت از مناطق روستایی، دولت به بعضی واحدهای تولیدی اجازه میدهد که در موضوعات بسته بندی انواع میوه و سبزیجات، خشک کردن سبزیجات، تولید و بسته بندی سرکه، تولید ماست، دوغ، کشک، پنیر، کره و خامه، تولید و بسته بندی قارچ خوراکی، چوب بری و جعبه سازی، پشم شویی و پشم ریسی، قالیبافی، تولید دار قالی، تولید پارچهی دستباف، ابریشم ریسی، تولید و بسته بندی عسل، تولید و تخمیر کودهای حاصل از زوائد حیوانی و گیاهی و تولید خوراک دام از ضایعات کشاورزی، سوار کردن ادوات کشاورزی، موزائیک، لوله و تیر سیمانی، آسفالت، شن و ماسه در شعاع ۱۲۰ کیلومتری مستقر شوند.
همچنین مطابق مصوبه مورخ ۱۱/۵/۱۳۸۴ هیئت وزیران احداث واحدهای تولید بتن آماده، تصفیه خانههای آب و فاضلاب، بازیافت نخاله ساختمانی، نیروگاههای تولید برق و کارگاههای موقت تولید آسفالت و شن و ماسه (برای طرح های عمرانی در حال اجرا) در داخل شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران مجاز است.
یک راهکار : خریدن کارت شناسایی کارگاه یا گواهی فعالیت صنعتی
تا سال ۱۳۷۳ برای واحدهای فعالی که در شعاع ۱۲۰ کیلومتری شهر تهران قرار داشتند و فعالیت خود را پیش از ۱۳۶۴ آغاز کرده بودند مجوزی به نام “کارت شناسایی کارگاه” و همچنین از سال ۱۳۶۴ تا ۱۳۸۱ برای تولیدکنندگانی که آلایندگی چندانی نداشتند (همچون صنایع تراشکاری، ماشین سازی، قالب سازی و …) “گواهی فعالیت صنعتی” صادر شده است.
هر دو مجوز در حال حاضر معتبر هستند و با واگذاری آن ها به سرمایه گذار جدید طی ضوابط خاصی امکان ادامهی فعالیت در محدوده ی ۱۲۰ کیلومتری تهران وجود خواهد داشت.
البته چنین کارخانجاتی برای اضافه کردن محصولات جدید، افزایش تیراژ و توسعهی کارخانه محدودیت دارند که مسألهی قابل توجهی است.
مطلب تکمیلی گام اول (۲): آشنایی با مفهوم کاربری اراضی
جمعیت و میانگین سن و خواستههای مردم عوض میشود و متناسب با آن شهرها و روستاها و جادهها توسعه پیدا میکنند، هر چند اکثر فعالیتهای عمرانی مثلِ عریض کردن آزادراهها، احداثِ پلها و خیابانها، ایجاد پارکها و کمربند سبز و … به سالها زمان و برنامهها و طرحهای بلندمدت نیاز دارند.
در این میان، تعیین کاربری نواحی و زمینهای مختلف یکی از فعالیتهای مهم برای کنترل قیمت زمین، جلوگیری از تخریب محیط زیست، تسهیل خدمترسانی، ایجاد شغل، ارتقای رفاه عمومی و … است که در دو طرحِ جامع و تفصیلی انجام میشود.
در طرحِ جامع، کاربری نواحی مختلف تعیین و به منطقههای مسکونی، صنعتی، تاسیسات، اداری، کشاورزی و … انجام میشود که به آن نقشهی جامع هم میگویند (مثلاً نقشهی جامع تهران، اصفهان) و در طرح تفصیلی، بر اساس طرح جامع، نحوهی استفاده از زمینهای مختلف شهری، مساحتِ آنها، دسترسی به راههای ارتباطی، تراکم ساختمانی، اولویتهای بهسازی و نوسازی و … تعیین میشود.
طبقهبندی کلی اراضی (پهنهبندی)
به مرزبندی محدودههای مختلف شهر برای کارهای مختلف، پهنهبندی میگویند که مثلاً در طرح تفصیلی شهر تهران از چهار پهنهی زیر استفاده کردهاند:
پهنهی سکونت : محدودههایی که برای سکونت هستند و شامل قطعات زمین، دسترسیها، شبکه معابر و خدمات پشتیبانی و … است؛ خیلی از فعالیتها برای تامین آرامش و امنیت مردم در این مناطق ممنوع یا مشروط است اما متناسب با نیاز مردم، انجام بعضی فعالیتهای خدماتی (مثل آموزش) و فعالیتهای تجاری مجاز است.
پهنهی فعالیت: محدودههایی هستند که برای کار و فعالیت استفاده میشوند و واحدهای تولیدی هم در این قسمت قرار میگیرند.
پهنهی مختلط: محدودههایی که هم برای کار و فعالیت و هم برای سکونت مناسب هستند.
پهنه حفاظت: محدودههایی که باید حفاظت شوند و ساخت و ساز ممنوع یا بسیار محدود است، مثل باغهای، زمینهای زراعی، پارکها، فضای سبز و باز عمومی و خصوصی و …
هر کدام از این پهنهها شامل کاربریهای مختلفی میشود اما مواردی که برای تولید بررسی میکنیم، پهنههای فعالیت و مختلط هستند؛ طبق دستورالعمل فعلی شهرداری، تمام کارگاههای پاک و غیرآلاینده (مثلاً تراشکاری ساده یا جوشکاری معمولی)، جواهرسازی، تولید عروسک و اسباببازی و ساز، لوازم دفتری و ساخت تابلو میتوانند در پهنههای فعالیت و داخل شهر تهران مستقر شوند.
پس برای گرفتن مجوز تولید ابتدا طرح تفصیلی شهر مورد نظرتان را در گوگل جست و جو و دانلود میکنید، سپس برای منطقه مورد نظرتان باید نوع پهنه و کاربری زمین را استعلام بگیرید و در ادامهی درس بررسی کنید که با نوع فعالیت شما سازگار باشد.
گام دوم: اخذ جواز تاسیس (یا موافقت اصولی)
اولین مرحلهی قانونی در فرآیند اخذ مجوز تولید، اجازه گرفتن برای احداث واحد تولیدی است که به آن جواز تاسیس گفته میشود؛ یعنی بدون اینکه سولهای بخرید و تجهیزاتی تهیه کنید، طرح توجیهی مینویسید و آن را به نهاد مربوطه ارائه میکنید تا بررسی کنند و در صورت تأیید برای خرید زمین و سوله و ماشینآلات و … اقدام کنید.
در طرح توجیهی متراژ سوله و تعداد نفرات و تیراژ تولید و تعداد ماشینآلات و … دقیقاً مشخص شده است و برمبنای آنها نوع فعالیت و میزان آلایندگی کارتان مشخص میشود، ضمناً بعد از دریافت جواز تأسیس موظف هستید که دقیقاً مطابق طرح توجیهی عمل کنید تا به مرحلهی بهرهبرداری و شروع کارتان برسید.
اما نهاد صادرکنندهی جواز تأسیس کجاست؟ این موضوع دقیقاً به نوع فعالیت شما بستگی دارد؛ بیشتر طرحهای تولیدی با وزارت صنعت و معدن و تجارت سر و کار دارند اما مثلاً برای محصولات کشاورزی باید از طریق وزارت جهاد و کشاورزی و برای مصنوعات دستی از طریق وزارت صنایع دستی و گردشگری اقدام کنید.
اگر برای جواز تأسیس به نهاد اشتباه مراجعه کنم چه میشود؟
اخذ مجوز تولید آنقدرها هم ترسناک و عجیب و غریب نیست! زمانی که پروسهی اخذ مجوز شروع میشود تمام ابهامات را فراموش میکنید و مسیر روشنی پیش رویتان قرار میگیرد.
اگر برای کارتان اشتباهاً به نهاد دیگری مراجعه کنید (البتهً معمولاً این فرآیند اینترنتی انجام میشود) شما را به مسیر درست و نهاد مربوطه هدایت میکنند و مشکل خاصی وجود نخواهد داشت.
من پروانه اتحادیه دارم، باز هم به جواز تأسیس نیاز است؟
اتحادیهها زیر مجموعهی وزارتخانهی مربوطه هستند و نهادهای جداگانهای محسوب نمیشوند؛ اگر اتحادیهای به شما مجوز تولید داد از نظر وزارتخانه مورد قبول است و میتوانید با همان پروانه برای تولید اقدام کنید و به جواز تأسیس نیازی ندارید؛ اما تأکید میکنیم که مجوز اتحادیه باید در خصوص تولید باشد وگرنه کارایی ندارد.
آیا برای جواز تأسیس به مجوزهای دیگری هم نیاز است؟
بله! اگر فعالیت شما به چند وزارتخانه مربوط باشد باید از همهی آنها مجوز بگیرید، البته جواز تأسیس فقط توسط یکی از آنها صادر میشود اما از شما خواسته میشود که مجوزهای مربوط به نهادهای دیگر را برای صدور جواز تأسیس تهیه کنید.
البته خیلیها گمان میکنند که مجوز گرفتن از نهادهای دیگر فرآیند دشواری است اما خوشبختانه تمام شرایط و ضوابط مربوطه مشخص است و میتوانید با مراجعه به آنها از شرایط اخذ مجوز مطلع شوید.
اگر طرح توجیهی پذیرفته نشود چه اتفاقی خواهد افتاد ؟
در صورتی که مدارک یا طرح توجیهی ارائه شده دارای مشکلات ساختاری، فنی، نقص، اشتباه یا ابهام باشد پس از بررسی به اطلاع شما خواهد رسید و پس از اصلاح موارد درج شده میتوانید برای کارشناسی مجدد آن اقدام نمایید.
آیا میتوانم برای مکان دلخواه مجوز تولید بگیرم؟
بله! زمان ثبت درخواست میتوانید مکان دلخواهتان را مشخص کنید و در صورتی که از نظر زیست محیطی و سایر محدودههای قانونی مشکلی نباشد، جواز تاسیس صادر میشود.
برای درخواست جواز تاسیس به چه مدارکی نیاز دارم؟
برای جواز تاسیس لازم نیست حتماً شرکت ثبت کنید و شخصیت حقوقی باشید.
اشخاص حقیقی میتوانند با مدارک شناسنامه و کارت ملی و پایان خدمت برای جواز تاسیس اقدام کنند و اشخاص حقوقی به تصویر شناسنامه و کارت ملی مدیر عامل، تصویر روزنامه تاسیس شرکت، تصویر اساسنامه و اظهارنامه شرکت، کارت پایان خدمت مدیر عامل و مهر شرکت نیاز خواهند داشت.
ضمناً همانطور که گفته شد باید طرح توجیهی داشته باشید و ظرفیت تولید و نوع و تعداد ماشینآلات و متراژ سوله و … مشخص باشد.
تفاوت شخصیت های حقیقی و حقوقی در اخذ جواز تاسیس چیست ؟
فرقی نمی کند اما شاید بعضی بانکها برای اعطای تسهیلات به اشخاص حقوقی اعتماد بیشتری داشته باشند؛ با این حال میتوانید بهصورت حقیقی اقدام کنید و بعداً آن را به حقوقی تبدیل کنید.
فرآیند اخذ جواز تاسیس چقدر زمان می برد؟
از آنجایی که مجوز تولید و جواز تاسیس توسط نهادهای مختلفی اعطا میشود، نمیتوانیم زمان دقیقی را اعلام کنیم.
حدود یکی دو سال قبل میگفتیم این روند در صنعت و معدن حدود یک تا سه هفته و در جهاد کشاورزی حدود دو تا چهار هفته و در سازمان میراث فرهنگی به یک الی دو ماه زمان نیاز دارد اما در حال حاضر این بازههای زمانی دقت کافی ندارند و روی آنها برنامهریزی نکنید. (میتواند سریعتر یا کندتر باشد)
گام سوم: احداث زیرساختها
جواز تاسیس از تاریخ صدور به مدت یکسال اعتبار دارد و متقاضی موظف است در این مدت نسبت به تهیه زمین، خرید تجهیزات، برقراری انشعاب آب و برق، استخدام بعضی نفرات و … اقدام کند؛ کارشناسان هم بهصورت منظم وضعیت پیشرفت را رصد کرده و گزارش میدهند.
معمولاً تهیهی سولهی آماده در مکان دلخواه و با متراژ مناسب مقدور نیست و به همین علت صاحبان طرح تصمیم به تهیهی زمین و ساخت سوله میگیرند و ذکر این نکته ضروریست که تهیهی زمین در شهرکهای صنعتی به جواز تأسیس نیاز دارد.
گاهی شرایط تهیهی اقساطی زمین وجود دارد و متقاضی میتواند با ارائهی جواز، زمین را در قالب پیش پرداخت و اقساط بلند مدت خریداری کند؛ همچنین بعضی بانکها تسهیلاتی برای خرید ماشینآلات دارند و معمولاً به این شکل هستند که بخشی از تجهیزات را میخرید (مثلاً ۴۰ درصد) و مبلغ خرید سایر تجهیزات بهصورت وام اعطا میشود.
توجه کنید که اعداد ذکر شده مثال بودند و باید شرایط و ضوابط مربوطه را از بانکها بپرسید، ضمن اینکه این تسهیلات همیشگی نیستند.
ممکن است فرآیند خرید ماشینآلات یا احداث سوله و … با مشکل روبهرو شود و در بازهی یکساله به پایان نرسد؛ در این حالت میتوانید برای تمدید فرصت یکساله درخواست کتبی ارسال کنید و در صورت موافقت از شش ماه تا یکسال فرضت اضافه برخوردار میشوید.
موافقت با این درخواست بر اساس گزارشهای ثبت شده از روند پیشرفت واحد تولیدی است و باید دلیل قابل قبولی برای این تأخیر وجود داشته باشد (که معمولاً وجود دارد).
گام چهارم: پروانه بهره برداری (مجوز تولید)
وقتی همهی کارهای گام سوم انجام شد یعنی کارخانه برای شروع کار آماده است و میتواند مجوز تولید یا پروانهی بهرهبرداری داشته باشد، پس در قالب تولید آزمایشی، تجهیزات و عملکردشان را میسنجید و برای صدور پروانه بهره برداری درخواست میکنید.
اگر در کارخانهی شما محصولات مختلفی تولید میشود، فرآیند تولید هر کدام بهصورت جداگانه بررسی شده و برای همان قسمت پروانهی بهرهی برداری صادر میشود.
مراحل درخواست پروانه بهره برداری
برای درخواست پروانه کافیست به وبسایت بهین یاب، قسمت سرمایه گذاری و صدور پروانه ی بهره برداری مراجعه کنید.
برای پروانه بهرهبردای به مدارکی نیاز دارید که ثابت میکند موارد درج شده در طرح توجیهی را رعایت کردید و شامل جواز تاسیس، تصویر قراردادهای امتیاز آب و برق، فاکتور خرید ماشین آلات و تجهیزات، تصویر پایان کار ساختمانی، اسناد مالکیت یا اجاره نامه و اقرارنامهی محل تولید، فاکتور خرید مواد اولیه، فاکتورهای خرید و اجرای سوله، فایل اکسل مربوط به اطلاعات پرسنل، رسید پرداخت صدور پروانه و حق تمبر است.
البته نیازی نیست تمام نفرات مشخص شده در طرح توجیهی را استخدام کرده باشید، اما حضور بخشی از آنها ضروری است.
در وبسایت صنعت و معدن، حداكثر زمان صدور پروانه بهره برداري ۱۵ روز بعد از ارسال مدارک تعیین شده است.
صدور پروانه بهره برداری برای دارندگان کارت شناسایی یا گواهی صنعتی چگونه است؟
همانطور که گفتیم، کارت شناسایی کارگاه یا گواهی فعالیت صنعتی نسخهی قدیمیتر مجوز تولید در ایران هستند؛ دارندگان این مجوزها اجازهی فعالیت دارند اما زمانی برای آنها پروانهی بهرهبرداری صادر میشود که به نواحی مجاز (از نظر ردهبندی) نقل مکان کنند.
روی دکمه زیر کلیک کنید.
مجوزهای استاندارد هم در کنار مجوز تولید مهم هستند، برای کسب اطلاعات بیشترروی دکمه زیر کلیک کنید.
برای تولیدکننده بودن ابهام دارید؟
سلام.من مجوز مشاغل خانگی جهادکشاورزی دارم،در زمینه چیپس خرما و کره مغزیجات فعالیت میکنم،چطور باید مجوز تولید بگیرم،منظورم برای تاسیس کارگاه،باید از کجا شروع کنم،چقدر سرمایه لازمه؟تشکر
سلام بر شما
برای مجوز، پس از تهیهی طرح توجیهی به اتحادیه مربوطه مراجعه کنید.
برای راهاندازی کارگاه، ابتدا میزان تقاضای بازار و فروشتان را پیشبینی کنید تا ظرفیت تولید مشحص شود (هزینهی مطالعات بازار)،
سپس بر مبنای ظرفیت باید فرآیند تولید محصولاتتان را طراحی کنید (هزینهی طراحی فرآیند)،
بر اساس فرآیند تولید، تعداد و چیدمان ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز را انتخاب کنید (هزینهی ماشینآلات + هزینهی نصب و راهاندازی)،
بر اساس نوع ماشینآلات و چیدمان، فضای مورد نیاز برای سوله را محاسبه و موقعیت مکانی سوله را انتخاب کنید (هزینهی احذاث یا اجارهی سوله)،
بر اساس نوع ماشین آلات، تعداد نیروی انسانی مورد نیاز را محاسبه کنید (هزینهی منابع انسانی)،
روش توزیع خود را مشخص کنید (برای دسترسی به کانالهای توزیع + هزینههای بازاریابی)،
نوع و حجم مواد اولیه مورد نیاز برای شروع تولید را تعیین کنید (هزینههای مواد اولیه برای شروع تولید)
اگر تجربهی کافی ندارید، این مبالغ را محاسبه و جمع کنید و نهایتاً در ۲ ضرب کنید (هزینههای یادگیری و …)
البته در ویکیتولید آموزشهای مربوط به تمام این مراحل را آماده کردیم و انشالله به زودی از آبان ماه منتشر خواهد شد.
سلام من دیپلم کابینت سازی دارم حدودا ۳ ساله دارم کار میکنم در کارگاهی میخام برای خودم کارگاه ام دی اف بزنم میشه راهنمایم کنید از کجا شروع کنم و با چقدر سرمایه؟
سلام، سوال شما بسیار کلی بود.
توصیه میکنیم از کمپین ویکیتولید استفاده کنید تا در یک بازهی دو سه ماهه به جواب اکثر سوالاتتان برسید، اما گام اول تهیهی طرح توجیهی و تعیین دقیق خدمات و محصولات است.
موفق باشید و از حضور شما در ویکیتولید خوشحالیم
در یکی از درسهای آینده (که فایل صوتی از قبل ضبط شده) دقیقاً به چنین سوالاتی اشاره میکنم و توضیح میدم که طرحشون میتونه زمینهی سوءاستفاده توسط مشاورنماهارو فراهم کنه.
شما باید از اینجا شروع کنید که دقیقاً خواسته خودتون رو بدونین؛ چه خدمتی رو برای چه افرادی و با چهشیوهای میخواین ارائه کنین؟ خدمات شما چجوری به مشتری معرفی میشن؟ و وقتی جواب این سؤالاتو پیدا کردین باید ببینیم که چه منابعی برای هر کدوم نیازه و چه هزینهای دارند.
الان مشخص نیست که قصدتون تولید کابینتِ آمادهس یا کار سفارشی؟ میخواین در کدوم شهر و برای چه قشری کار کنید؟ قراره در اینستا کارتون تبلیغ بشه یا دفتر کار داشته باشین و برای سازندهها کاتالوگ بفرستید؟
و چون اینا معلوم نیست، ممکنه یک نفر شمارو خیلی ساده به مسیری هدایت کنه که برای شما خطرناکه اما برای خودش منفعت داره
سلام و وقتتون بخیر …
اون بیست و چند نفر دوست فعالی که در کمپین پاییز داریم اگر سوالی داشتند حتماً مطرح کنند در این سه روز و پاسخگوی سوالاتشون هستم.
ضمناً میتونین پیگیری پیام رو فعال کنید تا وقتی جواب ارسال شد از طریق ایمیل با خبر بشین.
سلام، جواب خیلی از سوالامو گرفتم واقعا دمتون گرم
فقط یک سوال برام مونده که میشه وقتی یه شرکت داریم کارخونه هم به نام شرکت بزنیم؟ چجوری؟
خیلی زیاد ممنونم ویکی تولید
سلام
جواز تأسیس رو میتونین به نام شخص بگیرین یا شرکت؛ وقتی از شخصیت حقوقی استفاده میکنید یعنی اون کارخونه بخشی از داراییهای شرکته.
ممنون از حضور شما
درود بر آقای اسمعیلی
فقط خواستم احسنت گفته باشم چون پیش موسسات حقوقی بارها رفتم و همین اطلاعات هم نداشتند.
با اجازه ی شما فابل صوتی را با گوشی موبایل ضبط کردم تا همراهم باشد اما فقط برای استفاده شخصی خواهد بود.
سپاس از زحمات شما
سلام پدرام عزیز
شما یکی از اعضای فعال کمپین هستید، کافی بود بهمون ایمیل بزنید فایل اصلی رو ارسال کنیم.
موفق و پاینده باشید
سلام
آیا تمام کالاهایی که توسط دست ساخته میشوند زیرمجموعه صنابع دستی هستند؟
سلام
کالاهایی که به نوعی با فرهنگ کشورمون در ارتباط هستند زیرمجموعهی صنایع دستی مربوط میشن؛ شما برای محصولتون اقدام کنید اگه مشکلی باشه بهتون اطلاعرسانی میکنن و ارجاعتون میدن به نهاد مربوطه
سلام.من میخواستم یک کارگاه ساخت تیر برق راه بندارم.میخواستم بدونم گرفتن مجوز از صنایع توزیع نیرو برق یاهمون استانداردشماره … چه شرایطی لازم داره؟
وخیلی ممنونم بابت فایل صوتی وتوضیحات کامل یاستتون.
سلام به مهندس عزیز
متأسفانه در این حوزه پروژهای نداشتیم تا حالا و اطلاع دقیقی ندارم.
خوشحالیم که رضایت داشتید
سلام
دوستان من نمی دونستم که با اسم شرکت می شه جوازکسب گرفت اما به تازگی متوجه شدم که می شه این کار را کرد حسنش اینکه یک مالیات می دی ومجوزهم داری
دوستان من نمی دونستم که با اسم شرکت می شه جوازکسب گرفت اما به تازگی متوجه شدم که می شه این کار را کرد حسنش اینکه یک مالیات می دی ومجوزهم داری
البته مالیاتتون بیشتر میشه اگر معافیت نداشته باشید
می شه بیشتر توضیح بدیند چرا مالیات بیشتر می شه
استفاده از شخصیت حقوقی برای اخذ جواز کسب باعث افزایش مالیات نمیشه! احتمالاً منظور ادمین این بوده که متعاقب افزایش درآمدتون باید مالیات بیشتری پرداخت کنید.
باسلام و عرض ادب:من مجوز مشاعل خانگی دارم وحدود ده سال است در روستا ۳۵کیلومتری کرمان در زمینه تولید رشته آشی و پلویی فعالیت می کنم قصد دارم با اخذ مجوز میزان تولید و اشتغال زایی را افزایش دهم لیکن به صنعت معدن مراجعه کردم گفتن باید فقط در شهرک صنعتی فعالیت کنی تا بتوانی مجوز بگیری ،در حالیکه روستا که شهرک صنعتی ندارد و کاربری املاک نامشخص است خواهشا مرا راهنمایی بفرمایید در ضمن کارگاه من یک باب منزل نوساز با متراژ ۲۰۰متر اعیانی و۵۰۰متر زمین می باشد
سلام
شهرک صنعتی لازم نیست در روستا باشه، حتی اگر در استان محل فعالیت شما، شهرک یا نواحی صنعتی قابل اسکان وجود داشته باشه مکلّف هستید از همونجا استفاده کنید.
ضمناً اگر تیراژ تولید شما بالای ۳۰۰ تن در سال باشه کلاً در روستا اجازهی فعالیت ندارید (ردهی ۲ هستید) اما اگر ظرفیت در حد ردهی یک باشه، کاربری زمین هم در طرح روستایی مشخص نباشه و … میتونین برای تعیین کاربری زمین اقدام کنید تا بهتون مجوز بدن
با سلام و احترام : ممنون از راهنمایی حضرتعالی
بسیار عالی و مفید
سلام
من ميخام از ادغام چند تركيب و كود ،يه محصول برا استفاده تو كشاورزي توليد كنم .بايد از كجا شروع كنم بزا مجوز؟
ممنون
با سلام و وقت بخیر
یک طرح توجیهی بنویسید و مشخص کنید که فرمول محصولتون چیه، در چه ظرفیتی قصد تولید دارید، چه تجهیزاتی لازم دارین و … و برای جواز تأسیس از طریق وزارت جهاد و کشاورزی اقدام بفرمایید.
سلام جناب اقای اسعیلی لطفا در صورت امکان فایل صوتی بروز شده راه اندازی واحد تولیدی را برای اینجانب ارسال کنید.
ممنون
سلام
متأسفانه محتوای صوتی درسهای پریمیوم (با نماد قفل بسته) قابل دانلود نیست و صرفاً بهصورت آنلاین ارائه میشود، امیدوارم عذرخواهی من را بپذیرید و این توضیح را اضافه میکنم که محدودیت فوق صرفاً برای حمایت از ناشران آتی کتابهای ویکیتولید وضع شده است.
سلام
من نیازی رو شناسایی کردم مانند دکمه های لباس که از چین وارد میشوند
من میخوام این دکمه هارو طراحی کنم و بسازم و بفروشم
اما نکته اینجاست که من کارگاه تولیدی ندارم درواقع از ظرفیت های موجود در شهرک های صنعتی استفاده میکنم من دکمه رو طراحی میکنم و میسپارم به کارگاه های تولیدی و بعد از تولید کار رو تحویل میگیرم و میفروشم
اگر کارگاه تولیدی مجوز تولید داشته باشد ایا من که پخش کننده هستم بایست مجوز پخش اخذ نمایم؟
سلام
متغیرهای زیادی برای پاسخ به این سوال مطرح است که ارتباطی با موضوع این راهنما ندارند و پاسخگویی به آنها در صلاحیت ما نیست.
مثلاً باید بدانیم که محصولات به چه شیوهای تأمین و توزیع میشوند؛ اگر صرفاً سفارش میگیرید و سفارش به تولیدکننده ابلاغ و از آنجا مستقیماً به خریدار ارسال میشود میتوانید در قالب نمایندگی فروش باشید، اگر محصولات را میخرید، انبار میکنید و در اختیار فروشندگان قرار میدهید میتواند در قالب شرکت پخش باشد، اگر حجم انبار کم است میتوانید در قالب یک واحد تجاری فعالیت کنید و حالتهای دیگری که باید با کمک یک مشاور حقوقی (در حوزهی تجارت) در مورد آن تصمیم بگیرید.
ضمناً باید راهکاری برای ثبت طرح محصولات (مالکیت معنوی) و اعطای موقت آن به کارگاهها اتخاذ کنید تا از مشکلات آینده جلوگیری شود.
سپاس گذارم از پاسخ شما دوست گرامی
بسیار مفید بود تشکر
امیدوارم کمکتون کرده باشه، ممنون از حضورتون
سلام
اگر مجوز تاسیس و مجوز بهره برداری برای کارگاه تولیدی مصنوعات چوبی و ام دی اف داشته باشیم باز هم باید پروانه کسب از اتحادیه درودگران بگیریم یا صرفا مجوز های صادره از صنعت و معدن( بدون نیاز به پروانه کسب ) برای فعالیت کافی میباشد
چون اتحادیه گفته اند بنده با داشتن مجوز تاسیس و جواز بهره برداری باز هم باید پروانه کسب از اتحادیه داشته باشم
لطفا جواب بدید خیلی ضروری است
ممنون
سلام
برای جواب قطعی به مشاور حقوقی مراجعه کنید، اما بصورت کلی اینطور به نظرم میاد که مطابق ماده ۹۱ قوانین نظام صنفی، اگر زیرمجموعه یه اتحادیه محسوب بشین و با خرده فروشها یا مصرفکنندگان در ارتباط باشین -که هستین- مجوز صمت کافی نیست و مکلف به اخذ پروانه کسب از اتحادیه خواهید بود.
سلام، وقت شما بخیر
یک محصول در زمینه کالای پزشکی به ثبت اختراع رسانده ام؛ قصد دارم برای تولید این محصول آن را به کارخانه تولیدات کالای پزشکی تحویل دهم سپس محصول را با نام تجاری خودم در اختیار فروشندگان قرار دهم. در این صورت نیازی به داشتن شرکت، موسسه و سوله نخواهم داشت. چگونه می توانم برند (شخصی) دریافت کنم؟ شخصا به چه مجوزهایی نیاز دارم؟ و چه مراحلی را باید طی کنم؟
سپاسگزارم
با سلام و وقت بخیر
اگر اختراع را ثبت کردهاید باید با تولیدکنندگان قراردادی برای اعطای امتیاز عقد کنید که بسیار حساس است و حتماً قرارداد را زیرنظر یک وکیل مجرب جلو ببرید تا خدایی نکرده دچار مشکل نشوید اما در مورد برند، شما چگونه میتوانید بدون شخصیت حقوقی برندسازی کنید ؟! برای هر محصول باید نام سازنده و تاریخ ساخت و … مشخص باشد و حرف شما شبیه این است که من یک فرمول جدید برای ماست پیدا کنم و آن را به کاله بفروشم و کاله روی ماستهای تولید شده آدرس منزل بنده را درج کند.
اگر میخواهید با نام و برند شخصیتان آن را به فروش برسانید لازم است که شخصاً برای ثبت شرکت و اخذ مجوزها اقدام فرمایید، اما با توجه به اینکه راهکارها و شرایط حقوقی مختلفی ذر این مورد وجود دارد لازم است که برای انتخاب گزینهی مناسب به وکیل مراجعه کنید.
در آخر اگر منظورتان این بود که یک نفر بسازد و شما هم با نام خودتان بفروشید و مجوز بهداشت تهیه نکنید و استاندارد نگیرید و … اصلاً این کار را توصیه نمیکنم چون کالای پزشکی بدون تأییدیه به جایی نمیرسد.
سلام خسته نباشید
من میخوام یه کارگاه متوسط تولیدی بزنم
تولید لامپ هالوژن و پنل (مونتاژ ، تمام مواد جا های دیگه تهیه و درست میشه فقط داخل کارگاه مونتاژ میشه)
میخوام بدونم گرفتن مجوز الزامی هست
و واسه ثبت برند باید چکار کنم
اگه گرفتن مجوز الزامی هست راهنمایی کنید لطفا
سلام و وقت بخیر
مطابق قانون تمام فعالیتهای تجاری باید ثبت شده باشند تا در مورد مالیات یا ورشکستگی اونها اقدام بشه، پس حتی یک کارگاه کوچک هم به مجوز نیاز خواهد داشت و الزامی هست.
شما کاری که میخواین انجام بدین صنفی هست و باید به دفتر صنف الکتریک محل اقامتتون مراجعه کنید تا شرایط و ضوابط رو بهتون بگن، چند ساعت کلاس آموزشی شرکت کنید و به امید خدا مجور بگیرید.
موفق و موید باشید
سلام خسته نباشید
قصد دارم یه کارگاه مونتاژ لامپ هالوژن و پنل led
راه اندازی کنم
خواستم بدونم برای انجام این کار گرفتن مجوز الزامی است
یا باید برند رو جای خاص ثبت نام کنم
لطفا راهنمایی کنید
سلام، علیرضای عزیز جواب شمارو در کامنت قبلی شما ارسال کردیم
سلام و خسته نباشید
بنده قصد دارم خط تولید تنباکو (معسل )راه اندازی کنم و نیاز به مشاوره داشتم اگه امکانش هست بنده رو راهنمایی کنین .ممنون
با سلام، ویکیتولید مشاورهی فردی نداره و سؤالاتی که بهصورت عمومی مطرح میشن جواب میدیم تا برای تعداد بیشتری از عزیزان مفید باشه.
شما هم اگر تمایل دارین میتونین اینجا سؤالتون رو مطرح کنین و تا حد توان در خدمت شما خواهیم بود
لازم مدرک دانشگاهی داشته باشیم
بستگی به نوع کارتون داره دوست من
تولید بعضی محصولات به مجوزهای جانبی هم نیاز داره که از نهادهای مختلف صادر میشن، پس اول باید دید چه مجوزهایی برای کارتون نیازه و بعدا جواب داد
اما به صورت کلی لازم نداره، یا برای بعضی مجوزها نهایتا یک دوره آموزشی چند ساعته میگذرونین مگر اینکه مورد خاصی تو ذهنتون باشه
با سلام
در زمینه مانیتورهای خودرو و لوازم جانبی قصد تولید داخلی در مراحل اول بصورت مونتاژ دارم ، در حال حاضر جواز صوتی تصویری و کارت بازرگانی دارم .
لطفا راهنمایی بفرمایید جهت اخذ پروانه تولید چه کارهایی باید انجم بدهم ؟
سلام دوست عزیز
اگر خط مونتاژ قراره داشته باشین و بصورت صنعتی تولید کنید، مشمول مقررات صنعت و معدن هستید؛ پیشنهاد میکنم اول به اتحادیه مراجعه کنید برای دریافت پروانه تولید بصورت صنفی
اگر گفتن کارتون در اون حیطه نیست باید مسیر جواز تاسیس رو جلو ببرید.
ضمنا کارتون میتونه در زمرهی تولید بدون کارخانه هم باشه، اگر قصد تولید قطعات رو ندارین و صرفا مونتاژ میکنین حتما در طرحتون بهش اشاره کنید و فقط تجهیزات مونتاژ رو در طرح توجیهی قید کنید.
کلا مسیر هیچکدومشون سخت نیست، منتها برای پیدا کردن مسیر دقیق باید اطلاعات کاملی از شیوه کارتون داشته باشیم که از طریق بررسی طرح امکانپذیره
موفق باشید
با سلام
امروز به اتحادیه صنف تولید کنندگان تحهیزات الکترونیکی مراجعه کردم به ما گفتند مدارک رو جهت گرفتن جواز اماده و ارائه کنید به اتحادیه ، خط تولید هم احداث کنید تا بازرسی .
یک مورد مبهوم هست ، اول باید خط تولید احداث بشه بعد بازرس بیاد برای بازرسی جهت اخذ پروانه تولید یا اول باید پروانه تولید داشته باشیم جهت احداث خط تولید ؟
چون ما ۷۰ درصد قطعاتمون باید وارداتی وارد بشه تا تولید انجام بشه و اگر وارد نشه ما به چه صورت تولید رو باید شروع کنیم ؟
سلام دوست من
اینطوری نیست که الان کارگاه رو راهاندازی کنید بعدا کارای مجوز رو انجام بدین
هر اتحادیه فرایند مشخصی برای صدور مجوز داره، اما به هر حال همشون زیر نظر قوانین صنفی هستند.
شما حتما قوانین صنفی رو در گوگل جست و جو کنید تا از ضوابط کلی مطلع باشید، اما بصورت کلی اول باید درخواستتون بصورت کتبی در اتحادیه ثبت بشه؛ اکثر اتحادیه ها یک سایت دارند که اونجا درخواست رو وارد میکنین و خودشون برای مجوزهایی که نیاز دارید از نهادهای مختلف استعلام میگیرن و نهایتا درخواستتون رو تایید میکنن
وقتی درخواست تایید شد، حالا میتونین مراحل دیگه رو انجام بدین.
برای واردات کالا، اتحادیه میتونه بهتون نامه بده و از طریق اون ثبت سفارش میکنید اما برای اطمینان خاطر، از الان بپرسید که از چه زمانی و در چه شرایطی این نامه رو بهتون میدن؟
برای اینکه شاید ضوابط خاصی داشته باشند و بعدا دچار مشکل نشین
بله
سلام . من قصد راه اندازی یک کارخوته برای تولید قطعات خودرو دارم و برای جواز اقدم کردم و اعلام کردند که شهرکهای صنعتی استان تهران ظرفیت ندارند . چطور میتونم بدونم که کدوم شهرک الان زمین برای واگذاری داره اطراف استان تهران ؟ آیا لیستی وجود داره که بشه از اون لیست انتخابکرد . ممنون
سلام، بعضی شرکتها بهتون در این زمینه مشاوره میدن، اما یک ایمیل به Wikitolid@gmail.com بزنید که آدرس یک سایت در این خصوص براتون ارسال کنیم.
موفق باشید
سلام وقتتون بخیر ، در خصوص راه اندازی واحدهای سیار سوال داشتم شما از نحوه دریافت مجوز برای این واحدها اطلاعاتی و یا منبعی دارید؟
با سلام
اگر منظورتان استقرار پروژهای است، معمولاً در قالب قرارداد پیمانکاری با شرکتهای مهندسی انجام میشود (مثل واحدهای تولیدی که موقتاً در کنار پروژههای سدسازی و پلسازی مستقر میشوند).
در حقیقت این تولیدیها ارائه دهندگان خدمات هستند و محصول مشخصی ندارند اما با کمک تجهیزات و نیروی کارشان (که شاید اجارهای هم باشد) در کنار پروژههای دیگر مستقر شده و خدمترسانی میکنند.
اگر قصد ارائهی چنین خدماتی دارید باید در خصوص ثبت شرکت مهندسی و مجوزهای مربوطه (متناسب با نوع کارتان) اقدام بفرمایید؛ اما اگر منظورتان چیز دیگری است طرح بفرمایید تا همفکری کنیم.