به مجموعهی «هزینههای تولید» خوش آمدید.
هزینه یکی از مفاهیم اساسی در علم اقتصاد است که برای بسیاری از تحلیلهای اقتصادی به آن نیاز داریم. مثلاً اگر بخواهیم در مورد «تولید یک محصول جدید» تصمیمگیری کنیم، باید هزینه تولیدش را با درآمد حاصل از فروش آن مقایسه کنیم. تولید محصول زمانی زمانی به صرفه است که درآمد حاصل از آن بیشتر از هزینههای تولیدش باشد. یا مثلاً برای تعیین قیمت محصول، باید هزینههای تولید را بدانیم و قیمتی تعیین کنیم که برایمان سودآور باشد. همچنین برای تأسیس یک کسبوکار جدید، باید هزینههای تقریبی را برآورد کرده و اطمینان حاصل کنیم که منابع مالی کافی برای اجرای آن را در اختیار داریم.
یکی از رایجترین شیوههای تقسیمبندی انواع هزینه، تفکیک آنها به دو گروه هزینه های ثابت و هزینه های متغیر است. این دو نوع هزینه، کاربرد زیادی در مباحث اقتصادی دارند و در خیلی از درسهای ویکیتولید به آنها نیاز خواهیم داشت. مثلاً در بسیاری از تصمیمها مثل «تصمیمگیری برای برونسپاری» یا «انتخاب مکان مناسب برای تعیین مکان کارخانه» از روش نقطه سر به سر استفاده میکنیم. بدین منظور باید بتوانیم هزینههای ثابت و هزینههای متغیر را از هم جدا کنیم.
تولیدکنندگان باید بدانند که با افزایش ظرفیت تولید، هزینه تولید هر واحد از محصول -یا همان هزینه متوسط- چگونه تغییر میکند؟ مثلاً فرض کنید به تولیدکنندهای پیشنهاد شود که ساعتهای کاری را افزایش دهد تا مقدار تولید ۲۰% افزایش یابد. آیا این کار باعث میشود که هزینهی تولید هر واحد از محصول کاهش یابد یا اتفاقاً باعث افزایش آن میشود؟ در پاسخ به این سوال، موضوع صرفهجویی به مقیاس (Economies of Scale) مطرح میشود.